Οι ενέργειες της Κίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα -όπου έχει εγκαταστήσει εξέδρα άντλησης πετρελαίου-«ξεσήκωσαν» τους Βιετναμέζους. Σε διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν κατά του Πεκίνου στο νότιο Βιετνάμ, διαμαρτυρόμενοι πυρπόλησαν και λεηλάτησαν περίπου δέκα εργοστάσια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης ενός βιομηχανικού πάρκου. Κάτι που προκάλεσε την οργή της Κίνας, η οποία αποκάλεσε το Ανόι «προβοκάτορα».

Πάντως, πρόκειται για τα σοβαρότερα επεισόδια που σημειώνονται στη χώρα εδώ και χρόνια και συνέβησαν αργά χθες το βράδυ σε ένα βιομηχανικό πάρκο που διαχειρίζεται η Σιγκαπούρη , ακολουθώντας τις ογκώδεις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά της Κίνας από εργαζόμενους στο πάρκο και σε γειτονικές περιοχές.
Οι διαδηλωτές εισήλθαν στα βιομηχανικά πάρκα που στεγάζουν εργοστάσια στις επαρχίες Μπινχ Ντουόνγκ και Ντονγκ Νάι, σημαντικές για τα βιομηχανικά συμφέροντα της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης ανακοίνωσε ότι παραβιάστηκαν και πυρπολήθηκαν οι εγκαταστάσεις αρκετών εταιρειών στο βιομηχανικό πάρκο Βιετνάμ-Σιγκαπούρης στο Μπινχ Ντουόνγκ. Μάλιστα, το υπουργείο κάλεσε τον πρεσβευτή του Βιεντάμ για να του γνωστοποιήσει τις ανησυχίες του για τα επεισόδια στα Βιομηχανικά Πάρκα Βιετνάμ-Σιγκαπούρης «I and II», τα οποία διαχειρίζεται μία κοινοπραξία εταιρειών από τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ.

Αφορμή για τις διαδηλώσεις αποτέλεσε η εγκατάσταση εξέδρας άντλησης πετρελαίου την 1η Μαϊου από την Κίνα σε τμήμα της περιοχής της Νότιας Σινικής Θάλασσας που διεκδικεί και το Βιετνάμ. Οι διαδηλωτές επιτέθηκαν εναντίον εργοστασίων κινεζικής ιδιοκτησίας, αλλά και κάποιων που ανήκαν σε Ταϊβανούς, τα οποία θεώρησαν κινεζικά, σύμφωνα με την ίδια πηγή που αρνήθηκε να κατονομαστεί.

Σήμερα το πρωί, ομάδες ατόμων που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτες περιφέρονταν γύρω από το πάρκο κουνώντας σημαίες του Βιετνάμ και οι εργασίες εκεί διακόπηκαν, είπε ο αξιωματούχος.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Ταϊβάν δήλωσε ότι τα χθεσινά επεισόδια προκάλεσαν μεγάλες ζημίες σε εταιρείες της Ταϊβάν, μεταξύ των οποίων και η Formosa Plastics Group, η οποία ανακοίνωσε ότι οι εγκαταστάσεις της στο Ντονγκ Νάι λεηλατήθηκαν. Εκτιμάται ότι μέχρι και 20.000 συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες, σύμφωνα με ξένο διπλωμάτη ο οποίος ενημερώθηκε για τα επεισόδια, ενώ 500 διαδηλωτές συνελήφθησαν.

Το Βιετνάμ αντέδρασε οργισμένα στην εγκατάσταση της εξέδρας κοντά στα διαφιλονικούμενα από τις δύο χώρες Νησιά Παρασέλ κι έστειλε πλοία για να επιχειρήσουν να εμποδίσουν τις εργασίες. Το σαββατοκύριακο, η κυβέρνηση του Βιετνάμ προέβη σε μία ασυνήθιστη κίνηση δίνοντας άδεια για την οργάνωση διαδηλώσεων κατά της Κίνας σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε μάλιστα τον Ινδονήσιο ομόλογό του ότι το Πεκίνο κάλεσε το Ανόι «να ηρεμήσει» και να σεβαστεί την εθνική κυριαρχία της Κίνας με αφορμή τις διαδηλώσεις. Επιπλέον, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η όποια κατασκευή πάνω σε βραχονησίδα στη Νότια Σινική Θάλασσα, την οποία διεκδικούν και οι Φιλιππίνες, θα ήταν φυσιολογική δεδομένου ότι αυτή είναι κινεζικό έδαφος.