Περισσότεροι από 3.000 Κινέζοι έχουν εγκαταλείψει το Βιετνάμ μετά τις αιματηρές αντικινεζικές ταραχές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο Νέα Κίνα.

Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν μετά την εγκατάσταση από την Κίνα μιας εξέδρας άντλησης πετρελαίου αξίας 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων σε μια διαφιλονικούμενη περιοχή της Νότιας Σινικής Θάλασσας, την οποία διεκδικεί το Βιετνάμ.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή του Πεκίνου προκλητική, ενώ πρόκειται για τη χειρότερη επιδείνωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο κομμουνιστικών γειτονικών χωρών έπειτα από τον σύντομο πόλεμο του 1979 για τα μεταξύ τους σύνορα. Εξάλλου, σύμφωνα με το Ανόι, το Πεκίνο έχει στείλει 80 πλοία περιλαμβανομένων πολεμικών για να προστατεύσουν την εξέδρα.

Η απομάκρυνση των Κινέζων πραγματοποιήθηκε έπειτα από ημέρες συγκρούσεων μεταξύ Βιετναμέζων διαδηλωτών και Κινέζων εργατών. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν βγει στους δρόμους τις τελευταίες ημέρες, ενώ πολλοί στράφηκαν εναντίον των Κινέζων εργατών και κινεζικών επιχειρήσεων, ή όσων πίστευαν ότι είναι Κινέζοι, σπάζοντας παράθυρα, πύλες και τείχους και πυρπολώντας οχήματα και εργοστάσια κινεζικά, ταϊβανέζικα, νοτιοκορεάτικα, αλλά και σιγκαπουριανά.

Οι ταραχές ξεκίνησαν στο νότιο Βιετνάμ την Τρίτη μετά τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν γύρω από ένα βιομηχανικό πάρκο κοντά στην πόλη Χο Τσι Μινχ. Στη συνέχεια επεκτάθηκαν σε 22 από τις 63 επαρχίες του Βιετνάμ.

Δύο Κινέζοι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές και περισσότεροι από 100 έχουν τραυματιστεί, μετέδωσε το Νέα Κίνα, επικαλούμενο το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πατριωτικός αυτός πυρετός των διαδηλωτών κρύβει επίσης και την αγανάκτησή τους προς τις ξένες εταιρείες στη χώρα που προσλαμβάνουν κυρίως πολίτες από τις χώρες τους και όχι Βιετναμέζους.

Στις σημερινές τους εκκλήσεις για διαδηλώσεις, οι βιετναμέζικές μη κυβερνητικές εταιρείες καλούν τους συμμετέχοντες στις κινητοποιήσεις να παραμείνουν ειρηνικοί. «Τα βίαια επεισόδια των τελευταίων ημερών έχουν βλάψει την εικόνα των πατριωτικών μας διαδηλώσεων και του βιετναμέζικού λαού», αναφέρουν.

Οι αρχές έχουν λάβει εντολή «να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να εμποδίσουν με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα τις παράνομες διαδηλώσεις που διαταράσσουν τη δημόσια τάξη και ασφάλεια», προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός του Βιετνάμ Νγκουέν Ταν Ντουνγκ. Από την πλευρά του το Πεκίνο κατηγορεί το Ανόι για «συνενοχή» με τους ταραχοποιούς.

Στο μεταξύ η Κίνα αναμένεται να στείλει πέντε πλοία στο Βιετνάμ σήμερα για να απομακρύνει τους Κινέζους που ζουν στη χώρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή και το κινεζικό υπουργείο Μεταφορών.

Δεκαέξι σοβαρά τραυματισμένοι Κινέζοι απομακρύνθηκαν από το Βιετνάμ νωρίς χθες Σάββατο το πρωί με μια έκτακτη πτήση την οποία κανόνισε η κινεζική κυβέρνηση, ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών.

Οι εργαζόμενοι στον Κινεζικό 19ο Μεταλλουργικό Συνεταιρισμό, μια εργολαβική εταιρεία για ένα εργοστάσιο χάλυβα και σιδήρου που κατασκευάζεται από την εταιρεία Formosa Plastics Group, τη μεγαλύτερη επενδυτική εταιρεία της Ταϊβάν στο Βιετνάμ, αναχώρησαν χθες για την Κίνα.

Εξάλλου χθες το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε στους Κινέζους πολίτες να αναβάλλουν τα ταξίδια στο Βιετνάμ, ενώ κάλεσε όσους ζουν στη χώρα να αποφεύγουν να βγαίνουν από τα σπίτια τους.

Η κινεζική αεροπορική εταιρεία Spring and Autumn Airline ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να αναστείλει τις ιδιωτικές πτήσεις της από τη Σανγκάη προς το Βιετνάμ από αύριο Δευτέρα, μετέδωσε το Νέα Κίνα. Η εταιρεία σημείωσε ότι θα αναστείλει εννέα πτήσεις με 350 επιβάτες προς το Βιετνάμ στη διάρκεια του επόμενου μήνα.

Επίσης χθες ο κινέζος υπουργός Εμπορίου Γκάο Χουτσένγκ δήλωσε στον βιετναμέζο υπουργό Βιομηχανίας και Εμπορίου Βου Χου Χόανγκ ότι καταδικάζει έντονα τις βίαιες επιθέσεις εναντίον Κινέζων πολιτών και κινεζικών επιχειρήσεων στο Βιετνάμ. Ο Γκάο κάλεσε επίσης το Ανόι «να βελτιώσει το περιβάλλον εμπορίου και επενδύσεων της χώρας».