Νεοεκλεγείς δήμαρχος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου της Γαλλίας αρνήθηκε χθες να οργανώσει στην πόλη του τελετή ενάντια στη δουλεία, επισκιάζοντας τις ετήσιες εκδηλώσεις που διοργανώνονται για να τιμηθεί η ημέρα της κατάργησης της εμπορίας ανθρώπων. Η Γαλλία τιμά στις 10 Μαΐου την κατάργηση της δουλείας καθώς αυτή ήταν η ημερομηνία κατά την οποία έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική χώρα που αναγνώρισε επίσημα το δουλεμπόριο ως έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, εξηγεί το ΑΜΠΕ.

Ο δήμαρχος Φρανκ Μπριφό, της πόλης Βιλέρ-Κοτρέ, αρνήθηκε να οργανώσει την τελετή μνήμης προκαλώντας την αντίδραση διαδηλωτών αλλά και του γάλλου υπουργού για τα υπερπόντια εδάφη. « Είναι κρίμα ότι το πρόσωπο αυτό δεν έχει αναγνωρίσει ότι η ποικιλομορφία αποτελεί πλεονέκτημα για μας» είπε ο υπουργός Ζορζ Πο-Λονζβά.

Η πόλη Βιλέρ-Κοτρέ είναι η τελευταία κατοικία του στρατηγού Θωμά Αλέξανδρου Δουμά, ο οποίος έφτασε στα υψηλότερα κλιμάκια του στρατού στην επαναστατική Γαλλία αν και γεννήθηκε σκλάβος στην Αϊτή. Είναι επίσης η γενέτειρα του γιου του, Αλέξανδρου Δουμά, του μυθιστοριογράφου του 19ου αιώνα, ο οποίος έγινε ένας από τους πιο διάσημους συγγραφείς της Γαλλίας. Ο Δουμά είχε ταφεί αρχικά εκεί, αλλά τα λείψανά του μεταφέρθηκαν στο Πάνθεον στο Παρίσι το 2002 .

Ο Μπριφό έγινε δήμαρχος της Βιλέρ-Κοτρέ τον Απρίλιο, όταν το Εθνικό Μέτωπο κέρδισε τον έλεγχο σε 11 δήμους στις δημοτικές εκλογές σε όλη τη χώρα. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το αντι-μεταναστευτικό και αντι-ευρωπαϊκό, Εθνικό Μέτωπο θα μπορούσε να κερδίσει τα άλλα γαλλικά πολιτικά κόμματα στις ευρωεκλογές αργότερα αυτό το μήνα. Η Γαλλία κατάργησε τη δουλεία το 1794, το καθεστώς αυτό επανήλθε το 1802 προτού καταργηθεί οριστικά το 1848.