Δύο τρισ. ευρώ κόστισε η επανένωση της Γερμανίας

Έρευνα υπολόγισε τα χρήματα που ξοδεύτηκαν


ΚΟΣΜΟΣ
21:52
05/05/2014
Δύο τρισ. ευρώ κόστισε η επανένωση της Γερμανίας
2
loading

Περίπου 2 τρισεκατομμύρια ευρώ έχει στοιχίσει μέχρι σήμερα η επανένωση της Γερμανίας, σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Κέντρο SED-Staat για λογαριασμό της εφημερίδας Die Welt, με αφορμή τη συμπλήρωση φέτος 25 ετών από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Το ποσό αφορά στο άθροισμα της βοήθειας που δόθηκε προς τα κρατίδια της πρώην Ανατολικής Γερμανίας για την επανένωση, ενώ, σύμφωνα με την εφημερίδα, το 60-65% του ποσού έχει να κάνει με τη διαφορά μεταξύ των κοινωνικών επιδομάτων που έλαβαν οι Ανατολικογερμανοί και στους φόρους που κατέβαλαν οι ίδιοι.

Στην έρευνα αναφέρεται ακόμη ότι οι κάτοικοι των πρώην ανατολικών κρατιδίων έλαβαν περίπου 1,3 τρισ. περισσότερα απ' ό,τι θα κέρδιζαν ως ανεξάρτητο κράτος, καθώς και ότι 560 δισ. διατέθηκαν απευθείας στα κρατίδια και στις κοινότητες.

«Χρήματα που άξιζε να ξοδευτούν ως και το τελευταίο σεντ», χαρακτηρίζει τα 2 τρισ. η εφημερίδα Bild σχολιάζοντας την έρευνα, ενώ ο βουλευτής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) από τη Σαξονία-Άνχαλτ Ράινερ Χάσελοφ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι «αντί να αναγνωρίζουμε και να εκτιμούμε αυτό το ποσό ως μια σπουδαία κίνηση αλληλεγγύης που πετύχαμε στη Γερμανία, η συζήτηση υποβαθμίζεται σε έναν ισολογισμό που δείχνει μονομερείς μεταφορές κεφαλαίων».

Ακόμη και σήμερα ωστόσο, παρά τα κεφάλαια που έχουν διατεθεί, η ανάπτυξη στα ανατολικά της Γερμανίας εξακολουθεί να υστερεί συγκριτικά με την οικονομική ευρωστία της Δύσης, ενώ δεν απουσιάζει και η κριτική για την πολιτική που ασκήθηκε μετά την πτώση του Τείχους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας, το ΑΕΠ των κρατιδίων της ανατολικής Γερμανίας παραμένει στα 2/3 αυτού της δυτικής Γερμανίας, με τα ποσοστά της ανεργία σημαντικά υψηλότερα.

«Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα μέλλον μεγαλύτερων οικονομικών διαφορών στο εσωτερικό της Γερμανίας», προειδοποιεί ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Οικονομικών της Σαξονίας-Άνχαλτ Καρλ-Χάιντς Πακέ, μιλώντας στην Die Welt.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

    ΣΙΓΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ !! ΜΕΖΕΨΑΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ !! ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΔΑΝΕΙΖΑΝ ΤΟΥΣ ΠΗΡΑΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΚΙΑ !!

    1. avatar nikolaos

      πολύ σωστά.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει