Πράκτορες των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών έχουν δραστηριοποιηθεί για να υπερασπισθούν το έργο της ανάπτυξης εμβολίων κατά της Covid-19 απέναντι σε εχθρικές δυνάμεις που επιδιώκουν είτε να κλέψουν τα στοιχεία της έρευνας είτε να σαμποτάρουν την έρευνα στην κούρσα για την εξασφάλιση της ανοσίας, δήλωσε ο επικεφαλής της MI5.

Το πειραματικό εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που αναπτύσσεται από την AstraZeneca, βρίσκεται στα τελευταία στάδια των κλινικών δοκιμών, ενώ υποψήφιο εμβόλιο του Imperial College του Λονδίνου βρίσκεται στα πρώτα στάδια των δοκιμών.

Ο γενικός διευθυντής της υπηρεσίας ασφαλείας Κεν ΜακΚάλουμ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει ευρύ φάσμα απειλών κατά του έργου της αναζήτησης εμβολίου, στις πρώτες δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους από την ανάληψη των καθηκόντων του τον περασμένο Μάρτιο, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο βρισκόταν σε γενικό lockdown.

Ο Κεν ΜακΚάλουμ δήλωσε ότι δεδομένου του ενδιαφέροντος «άλλων πλευρών» για τις έρευνες που διεξάγονται στον τομέα ανάπτυξης εμβολίου, οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες επαγρυπνούν για απόπειρες κλοπής στοιχείων των ερευνών ή παραποίησης των στοιχείων. Αλλος κίνδυνος προέρχεται από τυχόν απόπειρες προσβολής της ίδιας της ακεραιότητας των ερευνών.

Το Εθνικό Κέντρο Κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας (NCSC) ανακοίνωσε τον Ιούλιο ότι χάκερς με την υποστήριξη του ρωσικού κράτους προσπαθούσαν να κλέψουν στοιχεία της έρευνας για εμβόλια και φάρμακα κατά της Covid-19 από πανεπιστημιακά και φαρμακευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο.