Οργισμένοι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις ασφαλείας στην Σμπέιτλα, στην κεντροδυτική Τυνησία, αφού ένας άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο όταν οι δημοτικές αρχές αποφάσισαν να κατεδαφίσουν το αυθαίρετο περίπτερο μέσα στο οποίο κοιμόταν.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ γύρω στις 3 τα ξημερώματα σήμερα, οι τοπικές αρχές εφάρμοσαν την απόφαση να γκρεμιστεί το παράνομο περίπτερο εφημερίδων και τσιγάρων, σε μια συνοικία της Σμπέιτλα, στην υποβαθμισμένη επαρχία Κασερίν.

Ο Αμπντεράζεκ Χασνάουι, ο πατέρας του ιδιοκτήτη του περιπτέρου, κοιμόταν μέσα στο κτίσμα. Ο άτυχος άνδρας έχασε τη ζωή του κατά την επιχείρηση της κατεδάφισης, όπως επιβεβαίωσαν ο γιος του, Ουσάμα, και πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Οι υπάλληλοι του δήμου προχώρησαν στην κατεδάφιση χωρίς να επαληθεύσουν αν υπήρχε κανείς μέσα», είπε ο Ουσάμα Χασνάουι στο Γαλλικό Πρακτορείο. «Ο πατέρας μου σκοτώθηκε επί τόπου. Οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στην οικογένειά μου όταν προσπάθησε να πλησιάσει», πρόσθεσε.

Ο θάνατος του Αμπντεράζεκ προκάλεσε την οργή δεκάδων κατοίκων που απέκλεισαν δρόμους της πόλης και πυρπόλησαν ένα όχημα του δήμου, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες σε έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες και άλλα αντικείμενα εναντίον των ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Χάλεντ Χαγιούνι.

«Για προληπτικούς λόγους» αναπτύχθηκαν στη Σμπέιτλα άνδρες του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας, για να προστατεύσουν τα δημόσια κτίρια, πρόσθεσε ο Μοχάμεντ Ζέκρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σε ανακοίνωσή της η κυβέρνηση εξέφρασε τη στήριξή της στην οικογένεια του θύματος και διαβεβαίωσε ότι διενεργείται έρευνα για την υπόθεση. Ο πρωθυπουργός Χίσεμ Μεσίσι απομάκρυνε τον νομάρχη και τον αντινομάρχη της επαρχίας, καθώς και τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας και τον αρχηγό της δημοτικής αστυνομίας της Σμπέιτλα.

Ο Μεσίσι ζήτησε από τον υπουργό Εσωτερικών, τον Ταουφίκ Σαρφεντίν, να μεταβεί «αμέσως» στη Σμπέιτλα και να προσφέρει «ηθική και υλική υποστήριξη» στην οικογένεια.