«Τα δικαστήρια δεν δέχονται εντολές», τονίζει ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας, που απέρριψε κατηγορηματικά σήμερα τις έντονες επικρίσεις σε βάρος του ανώτατου δικαστηρίου της χώρας από τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Σε ένα κράτος δικαίου, τα δικαστήρια δεν δέχονται ούτε εντολές ούτε οδηγίες. Επιπλέον, δεν μπορεί να καθοδηγούνται από αισθήματα φιλίας ή εχθρότητας», δήλωσε ο Χασίμ Κιλίτς σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση με την ευκαιρία της 52ης επετείου από την ίδρυση του δικαστηρίου.

Η ομιλία του Κιλίτς ήταν ιδιαίτερα αιχμηρή και φάνηκε πως απευθυνόταν κυρίως στον Ερντογάν, ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους προσκεκλημένους και στο πρόσωπό του ήταν ορατή η αποδοκιμασία του. Ο Ερντογάν μάλιστα αποχώρησε χωρίς να παραστεί στη δεξίωση που ακολούθησε.

Το ανώτατο δικαστήριο προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες πολλά προβλήματα στην κυβέρνηση ματαιώνοντας εν μέρει δικαστική μεταρρύθμιση που είχε στόχο να ενισχύσει τον έλεγχο της κυβέρνησης επί του δικαστικού σώματος και υιοθετήθηκε στο κοινοβούλιο, εν μέσω ενός σκανδάλου διαφθοράς, ενώ αποκατέστησε την πρόσβαση στο Twitter που είχε απαγορεύσει η κυβέρνηση.

Στις αρχές Απριλίου το Συνταγματικό Δικαστήριο διέταξε την άρση του αποκλεισμού του Twitter, εξοργίζοντας τον πρωθυπουργό ο οποίος και το επέκρινε: «Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τη δικαστική απόφαση, αλλά δεν τη σέβομαι», τόνισε κατηγορώντας επίσης τους δικαστές ότι δρουν κατά των εθνικών συμφερόντων.

«Ότι το Συνταγματικό Δικαστήριο ενεργεί με βάση μια πολιτική ημερήσια διάταξη και να το κατηγορούν για έλλειψη πατριωτισμού δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια ρηχή κριτική», δήλωσε ο Κιλίτς.

Ο Κιλίτς υπογράμμισε την ανάγκη προάσπισης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης στην Τουρκία, χωρίς να διστάσει να κατηγορήσει τον Ερντογάν, ο οποίος κυβερνά τη χώρα από το 2002, για τις «δυσανάλογες επικρίσεις» του στις αποφάσεις του δικαστηρίου.

Ο Κιλίτς επέκρινε έντονα επίσης τις εκτεταμένες εκκαθαρίσεις της κυβέρνησης στο δικαστικό σώμα μετά την αποκάλυψη στα μέσα Δεκεμβρίου μεγάλου σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει τον πρωθυπουργό και το περιβάλλον του.

«Η υπόθεση αυτή μας δείχνει σαφώς ότι αυτοί οι διαιρέσεις θα σφραγίσουν το τέλος της ασφάλειας της δικαιοσύνης στο κράτος δικαίου», τόνισε.

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγορεί το θρησκευτικό κίνημα υπό τον ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν που ζει στις ΗΠΑ, άλλοτε σύμμαχό του, ότι κατασκεύασε αποδεικτικά στοιχεία διαφθοράς για να την ανατροπή του στο πλαίσιο ενός «πραξικοπήματος».