Η Ευρώπη αμφισβητεί πως στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν «ελεύθερες και δίκαιες» προεδρικές εκλογές

Η πλειονότητα των πολιτών από επτά χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση επιθυμεί την εκλογή Μπάιντεν


ΚΟΣΜΟΣ
22:37
09/10/2020
Η Ευρώπη αμφισβητεί πως στις ΗΠΑ θα πραγματοποιηθούν «ελεύθερες και δίκαιες» προεδρικές εκλογές
loading

Μόλις το 10% των ανθρώπων από επτά ευρωπαϊκά κράτη που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση σχετικά με τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ θεωρεί ότι η διαδικασία αυτή θα είναι απολύτως ελεύθερη και δίκαιη.

Το εύρημα αυτό προκύπτει ενώ ορισμένοι διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον ανησυχούν πως ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ίσως να μην αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών. Επίσης, η πλειοψηφία των αυτών των Ευρωπαίων πολιτών επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν να κερδίσει.

Η έρευνα του YouGov, που διενεργήθηκε σε επτά ευρωπαϊκές χώρες από τις 15 Σεπτεμβρίου έως τις 4 Οκτωβρίου, έδειξε ότι το 80% των Δανών θέλουν να κερδίσει ο Δημοκρατικός υποψήφιος Μπάιντεν. Τα ποσοστά είναι επίσης υψηλά στη Γερμανία (71%), την Ισπανία (69%), τη Σουηδία (65%), τη Γαλλία (64%) και τη Βρετανία (61%).

Ακόμα και στην Ιταλία, όπου το κλίμα απέναντι στον Τραμπ είναι πιο θετικό, το 58% των ερωτηθέντων είναι υπέρ μιας νίκης του Μπάιντεν.

Μεταξύ των ερωτηθέντων, ποσοστά από 2% (Γερμανία) έως 11% (Ιταλία) εξ αυτών εκτιμούν ότι οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου θα είναι απολύτως ελεύθερες και δίκαιες. Ένα πέμπτο των Γερμανών και το 16% των Βρετανών απάντησαν ότι πιστεύουν πως δεν θα είναι καθόλου ελεύθερες και δίκαιες.

Όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ευρήματα αποτυπώνουν τις βαθιές αμφιβολίες για την ισχύ και την αξιοπιστία της αμερικανικής δημοκρατίας ύστερα από τέσσερα χρόνια προεδρίας του Τραμπ.

Ο νυν πρόεδρος, που υστερεί έναντι του αντιπάλου του στις δημοσκοπήσεις, έχει και ο ίδιος εκφράσει αμφιβολίες για τη διαδικασία, διατυπώνοντας τον αβάσιμο ισχυρισμό ότι οι επιστολικές ψήφοι οδηγούν σε απάτη, παρόλο που ειδικοί υποστηρίζουν ότι τέτοιου είδους απάτη είναι σπάνια. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος έχει επίσης αρνηθεί να πει εάν θα δεχθεί μια ειρηνική μετάβαση εξουσία στην περίπτωση ήττας του.

Κάποιοι διπλωμάτες που εδρεύουν στην Ουάσινγκτον υποστηρίζουν ότι τους φέρνει σε δύσκολη θέση να βλέπουν να υποτιμούνται με τέτοιο τρόπο από τον Λευκό Οίκο τα θεμέλια ενός κράτους που τόσο καιρό ήταν πρότυπο δημοκρατίας.

«Συμφωνώ όντως με εκείνους που λένε ότι αυτές οι εκλογές είναι μια μάχη για την ψυχή της Αμερικής», δήλωσε ένας εξ αυτών. «Θεμελιωδώς οι πολίτες χρειάζονται να αποφασίσουν σε ποια κατεύθυνση επιθυμούν να κινηθεί η χώρα τους».

Η σύγχυση και τα μπερδεμένα μηνύματα αναφορικά με τη διάγνωση του Τραμπ με COVID-19 και τη νοσηλεία του έρχονται να προστεθούν στις ανησυχίες για τη διαχείριση του εκλογικού αποτελέσματος, ιδιαίτερα εάν το αποτέλεσμα θα είναι οριακό.

Ευρωπαίος διπλωμάτης έχει πει κατά καιρούς ότι δεν είναι πλέον δυνατόν θα διαχωριστεί η αλήθεια από τα επινοήματα που προέρχονται από τον Λευκό Οίκο. «Ειλικρινά, αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για την Ημέρα των Εκλογών», δήλωσε.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας εδώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει