Κατά του Τραμπ και του τρόπου που χειρίστηκε την πανδημία στρέφονται όλο και περισσότεροι Αμερικανοί. Χάνουν με σταθερό ρυθμό την εμπιστοσύνη τους προς τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, με το ποσοστό των θετικών γνωμών που εκφράζονται γι’ αυτόν όσον αφορά το ζήτημα που κυριαρχεί στην προεκλογική εκστρατεία στις ΗΠΑ να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδό του ως εδώ, κατέδειξε δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το ινστιτούτο Ipsos για λογαριασμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters και μεταδόθηκε χθες Πέμπτη.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε από την Τρίτη ως την Πέμπτη, αφού ο Τραμπ προσβλήθηκε από τον κορονοϊό και εισήχθη σε νοσοκομείο, κατέγραψε, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το 37% εγκρίνει τους χειρισμούς του προέδρου για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ αντίθετα το 59% τους αποδοκιμάζει.

Η διαφορά αυτή 22 μονάδων είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί στη συγκεκριμένη κυλιόμενη δημοσκόπηση από τη 2α Μαρτίου. Το ποσοστό αποδοχής των χειρισμών του Τραμπ πέφτει σταθερά τις τελευταίες 10 ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων η ασθένεια του αρχηγού του κράτους και η επιστροφή του στον Λευκό Οίκο κυριάρχησαν στην ειδησεογραφία.

Η διαφορά ανάμεσα στις αρνητικές και τις θετικές γνώμες ήταν 11 μονάδες σε δημοσκόπηση των Ipsos/Reuters που είχε διενεργηθεί από την 30ή Σεπτεμβρίου ως την 1η Οκτωβρίου.

Ο Τραμπ έχει πει επανειλημμένα ότι η πανδημία του κορονοϊού δεν είναι τόσο σοβαρή και ότι ο ιός «θα χαθεί» από μόνος του, ενώ έχει χλευάσει τον αντίπαλό του Τζο Μπάιντεν επειδή φοράει μάσκα· την ίδια ώρα οι θάνατοι στις ΗΠΑ εξαιτίας της COVID-19 έχουν πλέον ξεπεράσει τους 212.000 και δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν χάσει τις δουλειές τους.

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση του ποσοστού των θετικών απόψεων για τους χειρισμούς του μεγιστάνα είναι κακός οιωνός για τον Ρεπουμπλικάνο, ο οποίος κατά τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται πίσω από τον Δημοκρατικό υποψήφιο για την προεδρία Τζο Μπάιντεν ενώ πλησιάζουν οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Ο Μπάιντεν θέτει τον καταστροφικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε ο Λευκός Οίκος την πανδημία στο επίκεντρο της εκστρατείας του με σκοπό να εμποδίσει τον Ρεπουμπλικάνο να εξασφαλίσει δεύτερη θητεία.

Ο αμερικανός πρόεδρος επιμένει να υποβαθμίζει τον κίνδυνο από την ασθένεια, ακόμη κι αφού προσβλήθηκε ο ίδιος από τον κορονοϊό και παρά το γεγονός πως ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης έχουν επισημάνει ή διαγράψει αναρτήσεις του επειδή διέσπειραν παραπληροφόρηση για την πανδημία.

«Νομίζω ότι ήταν ευλογία από τον Θεό το ότι μολύνθηκα. Ήταν μια ευλογία μεταμφιεσμένη», υποστήριξε ο Τραμπ σε βίντεο που μεταφορτώθηκε στη ροή του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter προχθές Τετάρτη.

Η δημοσκόπηση των Ipsos και Reuters διενεργήθηκε μέσω διαδικτύου, στα αγγλικά, σε όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, με δείγμα 1.331 αμερικανών ενηλίκων, από την 6η ως την 8η Οκτωβρίου. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος είναι ±3%.