Σχεδόν το 50% των Σλοβένων υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση συνασπισμού της Άλενκα Μπράτουσεκ, παρά τις δυσκολίες και την αντιδημοφιλία, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της, που λήγει το φθινόπωρο του 2015, σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εφημερίδα «Ντέλο» της Λιουμπλιάνας.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η πρωθυπουργός της Σλοβενίας ανήγγειλε την περασμένη εβδομάδα ότι σύντομα θα ζητήσει από τη Βουλή ψήφο εμπιστοσύνης για την κυβέρνησή της. Την απόφαση αυτή στηρίζει το 47% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση.

Υπέρ της πτώσης της κυβέρνησης και της προκήρυξης νέων βουλευτικών εκλογών τάσσεται το 35% των ερωτηθέντων και το 46% εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης και να συνεχίσει τη θητεία της μέχρι το φθινόπωρο του 2015.

Ωστόσο όλες οι δημοσκοπήσεις που διεξάγονται τους τελευταίους μήνες εμφανίζουν χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας της κυβέρνησης και αναφέρουν ότι το 70% των ερωτηθέντων δεν την υποστηρίζει.

Υπέρ της συγκρότησης κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας, στην οποία θα συμμετέχουν όλα τα κόμματα της Βουλής, τάσσεται μόνον το 12% των ερωτηθέντων.

Από την άλλη πλευρά, τα 2/3 των ερωτηθέντων αμφιβάλει αν η κυβέρνηση θα καταφέρει να «μπαλώσει» το έλλειμμα του προϋπολογισμού των 200 εκ. ευρώ, το οποίο προέκυψε μετά την κατάργηση του νόμου για τη φορολογία ακινήτων από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα αύξησε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο αλκοόλ, στον καπνό και στα καύσιμα για να αντισταθμίσει μέρος του ελλείμματος και ανήγγειλε εξοικονόμηση πόρων στο δημόσιο τομέα.

Το 31% των συμμετεχόντων στην έρευνα υποστηρίζει ότι με τα μέτρα αυτά θα διασφαλιστούν οι αναγκαίοι πόροι.

Η πρωθυπουργός της Σλοβενίας ανήγγειλε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή μετά την απόφαση του κόμματος της, «Θετική Σλοβενία», (PS) να απόσχει από την ψηφοφορία για την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Γκρέγκορ Βίραντ.

Η πρόταση μομφής κατά του υπουργού είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης απορρίφθηκε. Υπέρ της παραμονής του Γκρέγκορ Βίραντ στην κυβέρνηση ψήφισαν 39 βουλευτές των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βουλή των 90 εδρών, αλλά δεν ψήφισαν αρκετοί βουλευτές του κόμματος «Θετική Σλοβενία» και υπέρ της απαλλαγής του από τα υπουργικά καθήκοντα ψήφισαν 23 βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Η αντιπολίτευση είχε καταθέσει την πρόταση μομφής προβάλλοντας ως επιχείρημα στελέχωση ορισμένων ελεγκτικών επιτροπών μεγάλων επιχειρήσεων με βάση κομματικά κριτήρια και το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε ότι πριν από κάποια χρόνια ο κ. Βίραντ ως υπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης λάμβανε φθηνά αεροπορικά εισιτήρια για τον εαυτό του και για τα μέλη της οικογένειάς του από τον κρατικό αερομεταφορέα Adria Airways.

Η ψηφοφορία έδειξε ότι η ενότητα στον κυβερνητικό συνασπισμό κλονίστηκε σοβαρά από την άρνηση βουλευτών να στηρίξουν τον Γκρέγκορ Βίραντ αρχηγό του κόμματος «Λίστα Πολιτών» και η πρωθυπουργός της Σλοβενίας ανήγγειλε ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και ότι το συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος θα διεξαχθεί στις 25 Απριλίου.