Να απαγγείλουν εκ νέου κατηγορίες εναντίον έξι Σαουδαράβων αξιωματούχων για τον φόνο του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, στην Κωνσταντινούπολη το 2018, πρόκειται προχωρήσουν Τούρκοι εισαγγελείς. Αυτό μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV και άλλα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας.

Στις αναφορές αυτές δεν διευκρινίζεται αν οι έξι αυτοί αξιωματούχοι είναι μεταξύ αυτών που έχουν ήδη δικαστεί ερήμην τους για την υπόθεση.

Το κρατικό πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι εναντίον δύο από τους αξιωματούχους θα απαγγελθούν κατηγορίες που επισύρουν ποινή ισόβιας κάθειρξης, ενώ εναντίον των υπολοίπων κατηγορίες που επισύρουν ποινές έως πέντε χρόνια φυλάκιση.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το γραφείο του εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης δεν σχολίασε τις πληροφορίες του Τύπου.

Δικαστήριο στη Σαουδική Αραβία καταδίκασε σε ποινές από επτά έως 20 χρόνια κάθειρξη οκτώ ανθρώπους για τον φόνο του δημοσιογράφου, τέσσερις μήνες αφού η οικογένειά του συγχώρησε τους δολοφόνους του. Χάρη σε αυτή την κίνηση τροποποιήθηκαν οι θανατικές ποινές που τους είχαν επιβληθεί.

Ο Κασόγκι, ένας επικριτής του βασιλιά Σαλμάν, εθεάθη τελευταία φορά στις 2 Οκτωβρίου στο προξενείο της Κωνσταντινούπολης, όπου πήγε για να λάβει κάποια έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του. Αφού δολοφονήθηκε το πτώμα του πιστεύεται ότι διαμελίστηκε, ενώ τα λείψανά του δεν έχουν βρεθεί ακόμη.

Αφού αρνήθηκε τη δολοφονία, στη συνέχεια το Ριάντ παρουσίασε διάφορες εκδοχές για το τι συνέβη στον Κασόγκι και τελικά ανακοίνωσε ότι τη δολοφονία διέπραξαν Σαουδάραβες πράκτορες που έδρασαν μόνοι τους, χωρίς να έχουν εντολές από ανώτερούς τους.

Στη Σαουδική Αραβία πέντε άνθρωποι καταδικάστηκαν σε θάνατο τον Δεκέμβριο για τον φόνο και τρεις άλλοι σε ποινές φυλάκισης. Συνολικά οι κατηγορούμενοι ήταν ένδεκα.

Στο μεταξύ, στις αρχές Σεπτεμβρίου, δικαστήριο του Ριάντ ακύρωσε τις θανατικές ποινές που είχαν επιβληθεί και καταδίκασε πέντε ανθρώπους σε 20 χρόνια κάθειρξη και τρεις άλλους σε ποινές 7 με 10 ετών. Η απόφαση αυτή ελήφθη, αφού οι γιοι του δημοσιογράφου ανακοίνωσαν τον Μάιο ότι συγχωρούν τους δολοφόνους του.