Στο υπουργείο Πληροφοριών του Ιράν κλήθηκε η Ιρανή δικηγόρος και υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Νασρίν Σοτουντέχ, λίγες ημέρες λίγες ημέρες αφού ανέβηκε στο διαδίκτυο ένα βίντεο στο οποίο εκφράζει την υποστήριξή της στους φυλακισμένους συνείδησης, όπως τους αποκαλεί.

Όπως ανέφερε ο σύζυγός της, Ρεζά Χαντάν, στη σελίδα του στο Facebook, η δικηγόρος αγνόησε την κλήτευση που της έγινε τηλεφωνικά την Κυριακή γιατί τη θεώρησε «παράνομη».

Η Σοτουντέχ αφέθηκε ελεύθερη από τη φυλακή τον Σεπτέμβριο, λίγο πριν ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί μεταβεί στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σε μια κίνηση που θεωρήθηκε ότι εισάγει το Ιράν σε μια νέα εποχή μετά την εκλογή του.

Παρόλα αυτά τον Μάρτιο ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση Ροχανί έχει κάνει μικρά βήματα για τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα. Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του οργανισμού, περίπου 900 πολιτικοί κρατούμενοι εξακολουθούν να είναι φυλακισμένοι στο Ιράν.

Ο Χαντάν στο χθεσινό μήνυμά του στο Facebook ανέφερε ότι το υπουργείο Πληροφοριών κάλεσε τη Σοτουντέχ, όμως εκείνη θεώρησε το τηλεφώνημα «παράνομο» και αγνόησε την κλήτευση, τους λόγους της οποίας δεν ανέφερε. Το τηλεφώνημα έγινε δύο ημέρες αφού ανέβηκε στο YouTube ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται η Σοτουντέχ να εκφράζει την υποστήριξή της στους μεταρρυθμιστές πολιτικούς Μεχντί Καρουμπί και Μιρχοσεΐν Μουσαβί, που βρίσκονται σε κατ’ οίκον περιορισμό από το 2011.

Απευθυνόμενη σε μια ομάδα ανθρώπων η Σοτουντέχ δήλωσε: «Μοιάζουμε ελεύθεροι, όμως οι καρδιές μας είναι πάντα παγιδευμένες μεταξύ δύο ομάδων: αυτών που είναι φυλακισμένοι στα ίδια τους τα σπίτια, κυρία Ραχναβάρντ (η σύζυγος του Μουσαβί), κύριε Μουσαβί και κύριε Καρουμπί, που είναι κρατούμενοι συνείδησης και των κρατούμενων συνείδησης που είναι στις φυλακές άλλων ιρανικών πόλεων».

Ο Μουσαβί και ο Καρουμπί ήταν υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές του 2009, στις οποίες οι υποστηρικτές του είχαν καταγγείλει πως είχε σημειωθεί νοθεία. Η επανεκλογή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ προκάλεσε μήνες ταραχών από τους οπαδούς των δύο αυτών μεταρρυθμιστών πολιτικών.