Για τουλάχιστον 3 χρόνια, σχεδόν 700.000 άνθρωποι στην περιοχή της Πεσκάρα στην Ιταλία έπιναν και χρησιμοποιούσαν νερό που είχε μολυνθεί από ένα χώρο απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων. Η υπόθεση αποκαλύφθηκε την Τετάρτη, με τη δημοσιοποίηση μιας έκθεσης του Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας.

Σήμερα ανακοινώθηκε από τις αρχές πως το πρόβλημα έχει πλέον αντιμετωπιστεί.

Ο Τζιάνι Κιόντι, ο πρόεδρος της περιφέρειας του Αμπρούτσο διαβεβαίωσε ότι «το νερό δεν είναι πλέον μολυσμένο», αντιθέτως είναι «βέλτιστης ποιότητας», σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο χωριό που βρέθηκε στο επίκεντρο αυτού του υγειονομικού σκανδάλου.

Η έρευνα του Ανωτάτου Ινστιτούτου Υγείας έγινε στο πλαίσιο μιας δίκης που είναι σε εξέλιξη στο Κιέτι του Αμπρούτσο με κατηγορούμενους 19 στελέχη του ιταλικού ομίλου Montedison, του ιδιοκτήτη της επίμαχης χωματερής. Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν αφορούν μόλυνση του περιβάλλοντος και δηλητηρίαση.

Από το 2007 οι τοπικοί δασοφύλακες και μέλη του παραρτήματος του Αμπρούτσο του WWF είχαν καταγγείλει την ύπαρξη μολυσμένων πηγαδιών γύρω από το χώρο απόρριψης βιομηχανικών αποβλήτων, τον αποκαλούμενο «Των Τριών Βουνών». Τότε, οι τοπικές αρχές αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μολυσμένα φρεάτια και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.

Ο Montedison (σήμερα έχει μετονομαστεί σε Edison) είναι ένας όμιλος που ειδικεύεται στη βιομηχανική χημεία. Επί πολλά χρόνια έθαβε στο έδαφος απόβλητα -έως και 250.000 τόνους τοξικών και βιομηχανικών αποβλήτων- στο Μπούσι σουλ Τιρίνο. Αυτά τα απορρίμματα, υποπροϊόντα της παραγωγής χλωρίου, σόδας, χλωρίνης ή ακόμη και φορμαλδεΰδης, μόλυναν το έδαφος και μέσω των υδραγωγείων έφτασαν στις βρύσες των σπιτιών της περιοχής.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα της Πεσκάρας Ιλ Τσέντρο, από το υγειονομικό σκάνδαλο «δεν γλίτωσαν ούτε σχολεία, ούτε νοσοκομεία». Από την πλευρά της, η «Κοριέρε ντέλα Σέρα» υπογράμμισε τις ασθένειες που μπορεί να προκληθούν από την κατανάλωση του μολυσμένου νερού: «Τα διάφορα τοξικά προϊόντα μπορεί να πλήξουν το νευρικό σύστημα, το ήπαρ, τα νεφρά και το δέρμα ενώ θεωρούνται ύποπτα και για καρκινογενέσεις».

Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει αναφερθεί κάποιο κρούσμα που να συνδέεται επισήμως με την κατανάλωση μολυσμένου νερού.