Αντιδράσεις στην Τουρκία για η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) Ρομπερτ Σπάνο, η οποία προκαλεί τις επικρίσεις των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξαιτίας των παραβιάσεων για τις οποίες κατηγορείται η Άγκυρα.

Ο Σπάνο συνομίλησε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκουλ, ενώ το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Ιταλοϊσλανδός νομικός, που ανέλαβε την προεδρία του ΕΔΑΔ τον Μάιο, πρόκειται να λάβει τιμητικό διδακτορικό από το πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Η απονομή της διάκρισης αυτής στον Σπάνο έχει προκαλέσει επικρίσεις καθώς χιλιάδες πανεπιστημιακοί έχουν γίνει στόχος διώξεων στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.

«Δεν είμαι βέβαιος σε ποιο βαθμό είναι ικανοποιητικό να γίνεται κανείς τιμητικό μέλος ενός πανεπιστημίου το οποίο έχει εκδιώξει αδίκως και έχει ωθήσει στην ανεργία και τη φτώχεια εκατοντάδες ακαδημαϊκούς», σχολίασε ο Μεχμέτ Αλτάν, Τούρκος συγγραφέας και πανεπιστημιακός, σε ανοικτή επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΔΑΔ.

Ο Αλτάν κρατήθηκε επί σχεδόν δύο χρόνια με την κατηγορία ότι ενεπλάκη στο πραξικόπημα και δεν μπόρεσε να ανακτήσει τη θέση του στο πανεπιστήμιο, παρά την αθώωσή του.

Υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν εξάλλου από τον Σπάνο να μην «επικυρώσει» με την επίσκεψή του την εργαλειοποίηση της δικαιοσύνης από τις τουρκικές αρχές προκειμένου να τιμωρούν τους αντιφρονούντες.

Η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υπενθύμισε στον Σπάνο την υπόθεση του Οσμάν Καβαλά, του Τούρκου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου ο οποίος κρατείται με την κατηγορία «της απόπειρας ανατροπής της κυβέρνησης» και του Σελαχατίν Ντεμιρτάς του πρώην επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, ο οποίος κατηγορείται για «τρομοκρατία».

Η Τουρκία είναι πρώτη στον κατάλογο με τις χώρες που έχουν διαπράξει τις περισσότερες παραβιάσεις από το 1959 όταν δημιουργήθηκε το ΕΔΑΔ, έχοντας 3.645 καταδίκες από το δικαστήριο.

Η κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι, πανεπιστημιακοί, ακτιβιστές και αντιφρονούντες έχουν συλληφθεί, ενώ πολλά μέσα ενημέρωσης αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους.

Αυτή την περίοδο 92 δημοσιογράφοι είναι φυλακισμένοι στην Τουρκία, σύμφωνα με την Πλατφόρμα για την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία.

«Μια επίσκεψη υπό αυτές τις συνθήκες σημαίνει ότι ανέχεστε τα όσα συμβαίνουν στην Τουρκία», τόνισε η Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε χθεσινή επιστολή της προς τον Σπάνο.

Ο πρόεδρος του ΕΔΑΔ αναμένεται να συναντηθεί την Παρασκευή και το Σάββατο με εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών της Τουρκίας, ανάμεσά τους και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Κωνσταντινούπολης.