Το προγραμματισμένο για τον Δεκέμβριο συνέδριο του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) για την εκλογή νέου επικεφαλής θα διεξαχθεί κανονικά, αλλά η συνάντηση των συνέδρων θα προσαρμοστεί στις συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο Γενικός Γραμματέας του CDU Πάουλ Τσίμιακ ανακοίνωσε σήμερα μετά από την συνεδρίαση του Προεδρείου του κόμματος στο Βερολίνο ότι θα υπάρξει «ένα πολύ συμπαγές συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα περιορισθεί στα βασικά. Τώρα αναθεωρείται ο προγραμματισμός του συνεδρίου. Θα απαιτηθεί ένα σχέδιο υγιεινής και ασφάλειας. Το Προεδρείο του CDU θα  συζητήσει επ΄αυτού στην επόμενη συνεδρίασή του.

Στο συνέδριο του κόμματος, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 3 έως τις 5 Δεκεμβρίου, το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα πρόκειται να αποφασίσει για τον διάδοχο της παραιτηθείσας επικεφαλής Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ. Επίσημα έχουν θέσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος μέχρι στιγμής ο πρώην επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ και ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου (Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν. Πάντως, «ενδείξεις ότι κάποιος εκ των τριών θα παραιτηθεί από την υποψηφιότητά του πριν το συνέδριο δεν υπάρχουν. Υπάρχει όμως μεγάλη ανάγκη ενότητας στο κόμμα», τόνισε ο Τσίμιακ.

Εάν τυχόν αναβληθεί τελικά το συνέδριο, τότε επικεφαλής μέχρι να διεξαχθεί θα παραμείνει η Άνεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπάουερ.

Ο κοινός υποψήφιος Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) για την καγκελαρία θα αποφασιστεί μετά το συνέδριο του κόμματος. Στη συνέχεια οι Χριστιανοδημοκράτες θα συζητήσουν  με την (βαυαρική) Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) για το πoιό  θα είναι το επόμενο βήμα.

Ο Μάρκους Ζέντερ, ο επικεφαλής της CSU, συζητείται επίσης ως υποψήφιος καγκελάριος, δεν έχει όμως θέσεις επισήμως υποψηφιότητα.  Η απόφαση για το ποιός θα διεκδικήσει τελικά την καγκελαρία για λογαριασμό των δύο κομμάτων αναμένεται να ληφθεί το επόμενο έτος.

Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν ήδη ανακοινώσει ότι υποψήφιός τους θα είναι ο νυν υπουργός Οικονομικών και αντικαγκελάριος Όλαφ Σολτς. Οι Πράσινοι δεν έχουν ακόμα ανακοινώσει την απόφασή τους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.