Κύπρος: 43 χρόνια από τον θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου

Ο αρχιεπίσκοπος που χαρακτηρίζαν «ασπίδα του λαού»


ΚΟΣΜΟΣ
9:42
03/08/2020
Κύπρος: 43 χρόνια από τον θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου
8
loading

Σαράντα τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θάνατο του αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ'.

Με αφορμή την εν λόγω επέτειο, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ αναφέρονται, σε ανακοινώσεις τους, στον πρώτο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος απεβίωσε στις 3 Αυγούστου 1977 σε ηλικία 63 ετών.

«Υπήρξε στόχος αποπειρών δολοφονίας, ξενοκίνητης υπόσκαψης και τελικά πραξικοπήματος γιατί αντιστάθηκε στα σχέδια διαμελισμού της Κύπρου. Συνένωσε στην πολιτική της υπεράσπισης της ενιαίας και ανεξάρτητης Κύπρου σχεδόν ολόκληρο τον λαό, από την Αριστερά μέχρι τη δημοκρατική Δεξιά. Ήταν ο ηγέτης που μετά το 1974 επέλεξε τον συμβιβασμό με τους Τουρκοκύπριους, σηκώνοντας το βάρος της ιστορικής απόφασης για την αποδοχή της ομοσπονδιακής λύσης στο Κυπριακό», σημειώνει στην ανακοίνωσή του το ΑΚΕΛ.

Και προσθέτει: «Ο Μακάριος ήταν η ασπίδα του λαού μας και ο λαός μας η ασπίδα του Μακαρίου. Ο ίδιος λαός που ακόμα και το φθινόπωρο του 1974 -όταν δηλαδή κοιμόταν σε αντίσκηνα και έθαβε τους νεκρούς του- διαδήλωνε στους δρόμους απαιτώντας την επιστροφή του Μακαρίου στην Κύπρο και στην Προεδρία του κράτους. Δεν είναι τυχαίο που ο Μακάριος αποτελεί τη μόνη πολιτική προσωπικότητα της Κύπρου, στην οποία ο ίδιος ο λαός απένειμε τον τίτλο του Εθνάρχη. Το ΑΚΕΛ τιμά τη μνήμη του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου συνεχίζοντας τον αγώνα για υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ιστορικής αλήθειας στον τόπο μας. Για τη δικαίωση της Κύπρου και του λαού της. Για να μη γίνει η χώρα μας ΝΑΤΟϊκό προγεφύρωμα. Για ανεξαρτησία, λευτεριά, δημοκρατία».

Από την πλευρά του, το Δημοκρατικό Κόμμα τονίζει ότι «ο Εθνάρχης Μακάριος σφράγισε με τον αγώνα του τα σημαντικά γεγονότα της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου και ταύτισε τη ζωή του με τους πόθους του λαού για ελευθερία και δικαίωση. Υπήρξε το μεγάλο εμπόδιο στα σχέδια διχοτόμησης και τουρκοποίησης της Κύπρου και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο ήταν ο στόχος του προδοτικού πραξικοπήματος του Ιουλίου του 1974».

Στην ανακοίνωση προστίθεται: «Σαράντα τρία χρόνια μετά τον θάνατο του Εθνάρχη Μακαρίου, οι παρακαταθήκες του είναι πιο επίκαιρες από ποτέ. Η κλιμακούμενη επιθετική συμπεριφορά της Άγκυρας επιτάσσει την ανάγκη ενότητας, προσήλωσης στην προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποφασιστικής διεκδίκησης των δικαίων μας. Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα του Εθνάρχη Μακαρίου για δικαίωση».

Τέλος, η ΕΔΕΚ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην Κύπρο, με διακήρυξή της, απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση και κάθε Κύπριο πολιτικό «να εισακούσει την έκκληση του Μακαρίου για την έναρξη ενός μακροχρόνιου και δύσκολου αγώνα, ο οποίος θα πρέπει να καταλήγει σε τερματισμό της κατοχής, εξεύρεση λύσης δίκαιης, δημοκρατικής και βιώσιμης, στο πλαίσιο της οποίας όλοι οι κάτοικοί της Κυπριακής Δημοκρατίας θα απολαμβάνουν τα ίδια, πολιτικά και ανθρώπινα, δικαιώματα. Το ΚΣ ΕΔΕΚ σε αυτόν τον μακροχρόνιο αγώνα δηλώνει "παρών" μέχρι να έρθει η αληθινή απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα στρατεύματα της κατοχής, μέχρι όλοι οι πρόσφυγες να μπορούν να επιστρέψουν χωρίς περιορισμούς στην πατρώα γη».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Αιώνια η μνήμη του

  Ηγετική και εμβληματική μορφή της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Άξιος συνεχιστής του ο Τάσσος Παπαδόπουλος.Ιστορικά πρόσωπα.Σήμερα δεν υπάρχουν τέτοιοι ηγέτες. Γι\' αυτό τα εθνικά θέματα είναι στο χειρότερο σημείο.

 2. avatar lazio

  Οι φίλοι του μανώλη γλέζου στεναχωριούνται για τον μακάριο....ελάτε τώρα με τον ρασσοφόρο όπως σωστά είπε ένας φίλος ας ψήφιζε την Ενωση με την Μητέρα. Αυτός προτίμησε το δικό του καπετανάτο .....τα κουμμούνια πανηγύριζαν βέβαια....Ζητω ο Γρίβας ένας αληθινός ήρωας

 3. avatar Ντένις

  Σας ακούει κανείς να μιλάτε και αηδιάζει ... ο ένας με τους Άγγλους - τώρα Αμερικάνους ,
  άλλος με τους Κομμουνιστές , άλλος με τους Τούρκους ..., κανένας Έλληνας ανάμεσα μας υπάρχει τελικά ;
  Τρομερά λάθη έγιναν στο Κυπριακό , τώρα τι κάνουμε ;

 4. avatar Γριβας

  ζητω ο Γρίβας Ζητω η ΕΟΚΑ ο παππάς δεν είχε καμία δουλειά

 5. avatar Εθνικοί μειοδότες

  Τον αρχιεπίσκοπο Μακάριο επιχείρησαν να ανατρέψουν με πραξικόπημα οι χουντικοί της Ελλάδας. Οι εμπνευστές της σημερινής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Οι τραγικές συνέπειες του πραξικοπήματος (εισβολή των Τούρκων και κατάληψη σχεδόν του 40% της Κύπρου) είναι εμφανείς μέχρι και σήμερα.

  1. avatar mnimwn

   Γιατί ο φάκελος της ΚΥΠΡΟΥ παραμένει κλειστός ; για να προστατευθούν μερικοί και να μνημονεύονται σαν εθνάρχες ; αυτοί που υπέγραψαν την συμφωνία ΖΥΡΙΧΗΣ και ΛΟΝΔΥΝΟΥ που έκανε συνιδιοκτήτες την μειοψηφία του 17%με αντιπρόεδρο τον ΚΙΟΥΤΣΟΥΚ με δικαίωμα βέτο , που πήγαν τους Τούρκους στρατιώτες στην ΚΥΠΡΟ , ΤΟΥΡΔΥΚ , εκπροσώπους της προστάτιδας δύναμης ΤΟΥΡΚΙΑΣ την επέμβαση της οποίας ζήτησε ο \'\'εθνάρχης\'\' από το συμβούλιο ασφαλείας που προσέφυγε μετά το πραξικόπημα εναντίον του που σκοπό είχε την ένωση , όποιοι ήθελαν την ΚΥΠΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ έδαφος , ΓΡΙΒΑΣ , ΣΑΜΨΩΝ , είναι προδότες ;

 6. avatar Μουρλός

  Ας ψηφιζε την ένωση με την Μητερα Ελλαδα....

  1. avatar ΚΡΑΤΑ

   ΤΟ ΨΕΥΔΩΝΥΜΟ ΣΟΥ, ΣΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ ΟΡΘΑ

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει