Στην πλειονότητά τους, και σε ποσοστό 56%, οι Αυστριακοί εκτιμούν ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού ήλθε «πολύ νωρίς», και κυρίως η γενιά άνω των 60 ετών είναι αυτής της άποψης (ποσοστό 61%), όπως διαπιστώνεται σε αντιπροσωπευτική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Αυστρία, Γερμανία και Ελβετία, και της οποίας τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν σήμερα στη Βιέννη.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην Αυστρία το 45% των ερωτηθέντων εμφανίζονται ευχαριστημένοι με το έργο της κυβέρνησης, στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 58% και στην Ελβετία καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό ευχαριστημένων, συγκεκριμένα 64%.

Λιγότερο από το ένα τρίτο των Αυστριακών θεωρούν ότι το άνοιγμα των συνόρων για ταξίδια διακοπών είναι καλή απόφαση, στην Ελβετία και τη Γερμανία, το ποσοστό των υποστηρικτών είναι υψηλότερο κατά περίπου δέκα ποσοστιαίες μονάδες, ενώ το 31,5 % των Αυστριακών φέρεται να κάνουν χρήση της προστατευτικής μάσκας «πάντα ή συχνά, ή ακόμη και εκεί που δεν είναι υποχρεωτική».

Οκτώ στους δέκα ερωτηθέντες στην Αυστρία αναμένουν ένα δεύτερο κύμα της επιδημίας του κορονοϊού το φθινόπωρο ή το χειμώνα, ωστόσο, μόνον το 40% πιστεύει ότι είναι πιθανό ένα νέο «κλείδωμα», ενώ, από την πλευρά τους, οι Γερμανοί το θεωρούν ρεαλιστικό σενάριο σε ποσοστό 54%.

Περισσότεροι από τους μισούς, οι Αυστριακοί πιστεύουν σε μια σημαντική ανακάλυψη φαρμάκων και εμβολίων αντιμετώπισης του κορονοϊού κατά τη διάρκεια του 2021, αλλά σχεδόν ένας στους πέντε δεν το περιμένει μέχρι το 2022.

Στην Αυστρία, λιγότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων στην έρευνα αναφέρει ότι υπέστη έως τώρα προσωπικά οικονομικές απώλειες., ενώ σε ποσοστό λίγο πάνω από το 55% πιστεύει ότι θα είναι δυνατή ξανά το φθινόπωρο η κανονική λειτουργία των σχολείων.