Κλειστή από τον Μάρτιο λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, η πόλη των Ίνκας Μάτσου Πίτσου, κύριος τουριστικός προορισμός στο Περού, γιόρτασε χθες χωρίς τουρίστες την 109η επέτειο της ανακάλυψής της από τον Αμερικανό εξερευνητή Χίραμ Μπίνγκαμ.

Η πόλη είναι άδεια μετά την επιβολή της κατάστασης της έκτακτης υγειονομικής ανάγκης, στις 16 Μαρτίου, στη χώρα των Άνδεων. Οι αρχές ήλπιζαν να ξανανοίξουν το Μάτσου Πίτσου σήμερα αλλά αναγκάστηκαν να το αναβάλουν απέναντι στη συνεχιζόμενη αύξηση του αριθμού κρουσμάτων της Covid-19.

«Πέρυσι, ήρθε πολύς κόσμος για την επέτειο, αλλά αυτή τη φορά, δυστυχώς, δεν έχουμε επισκέπτες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ντάρβιν Μπάκα, ο δήμαρχος της περιοχής όπου βρίσκεται το Μάτσου Πίτσου.

«Η ημερομηνία για να ανοίξει η πόλη δεν έχει οριστεί. Ίσως είναι τον Αύγουστο, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην περιφέρεια του Κούσκο», όπου βρίσκεται το Μάτσου Πίτσου, πρόσθεσε ο Μπάκα.

Ο κυβερνήτης της περιφέρειας του Κούσκο, Ζαν Πολ Μπεναβέντε, είχε ανακοινώσει πριν από δέκα ημέρες ότι η πόλη των Ίνκας θα άνοιγε ξανά τις πύλες της στις 24 Ιουλίου, εάν πληρούνταν οι υγειονομικές συνθήκες. Ωστόσο λίγο μετά ο ίδιος προσβλήθηκε από τον ιό και το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

Κέντρα ταχείας εξέτασης για τον κορονοϊό αναμένεται να εγκατασταθούν ακόμη στον σιδηροδρομικό σταθμό και οι τοπικές αρχές πρέπει να προμηθευτούν ένα ασθενοφόρο, πρόσθεσε ο δήμαρχος. Οι αρχές έχουν ήδη τοποθετήσει έναν θάλαμο απολύμανσης για τους επιβάτες των τραίνων.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες για τον κορονοϊό, μόνο 675 επισκέπτες θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στο τόπο αυτό ημερησίως, έναντι 2.000 και 3.000 πριν από την πανδημία και έως 5.000 την περίοδο αιχμής.

Τα σύνορα του Περού είναι κλειστά τους τελευταίους τέσσερις και πλέον μήνες, ένα μέτρο που έχει προκαλέσει κατάρρευση του τουρισμού στη χώρα.

Το Περού μετρά 371.096 κρούσματα, από τα οποία 17.654 θάνατοι.

Το Μάτσου Πίτσου, το όνομα του οποίου σημαίνει Παλιό Βουνό στη γλώσσα Κέτσουα, οικοδομήθηκε επί βασιλείας του αυτοκράτορα Πατσακούτι (1438 -1471). Ανακαλύφθηκε το 1911 και συμπεριελήφθη στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO το 1983. Η πόλη απέχει σχεδόν 100 χλμ. από το Κούσκο, παλιά πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας των Ίνκας, στο σημερινό νοτιοανατολικό Περού.

Εμβληματικός τόπος της αυτοκρατορίας των Ίνκας που κυριάρχησε στο δυτικό μέρος της Λατινικής Αμερικής επί ένα αιώνα πριν από την ισπανική κατάκτηση τον 16ο αιώνα, το Μάτσου Πίτσου βρίσκεται σε βραχώδη λόφο σε υψόμετρο 2.400 μέτρων.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber
Μοιράσου το άρθρο