Νέο μουσείο με εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα κοντά στην Αγία Σοφία δρομολογεί η Τουρκία

«Το τουρκικό έθνος έδωσε αγώνα για να διατηρηθεί μέχρι σήμερα το "τζαμί"»


ΚΟΣΜΟΣ
20:14
16/07/2020
Νέο μουσείο με εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα κοντά στην Αγία Σοφία δρομολογεί η Τουρκία
4
loading

Όπως ανακοίνωσε σήμερα (16/07) υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Μεχμέτ Νουρί Ερσόι, η γειτονική χώρα ιδρύει νέο μουσείο, κοντά στην Αγία Σοφία, όπου θα εκτίθενται φορητές εικόνες και χριστιανικά αντικείμενα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο συλλογής του αρμόδιου υπουργείου.

Σε ομιλία του κατά την υπογραφή πρωτοκόλλου για την προστασία, την ανάπτυξη, την προώθηση και τη διαχείριση της Αγίας Σοφίας, ο Τούρκος υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού ανέφερε πως «όλοι μπορούν να εκφράσουν την άποψή τους για το "τζαμί της Αγίας Σοφίας", αλλά κανείς δεν είναι υπεράνω της απόφασης που έλαβε η ανεξάρτητη δικαιοσύνη και την καλωσόρισε το έθνος μας».

Υποστήριξε ότι «το τουρκικό έθνος έδωσε αγώνα για να διατηρηθεί μέχρι σήμερα το "τζαμί της Αγίας Σοφίας"» και ισχυρίστηκε πως αν σήμερα η Αγία Σοφία είναι όρθια και βρίσκεται στην λίστα της UNESCO, το χρωστά στο τουρκικό έθνος, το οποίο φρόντισε για 576 χρόνια επιμελώς.

«Πάρτε από τον στρατό των Σταυροφόρων μέχρι και τον στρατό των Συμμαχικών Δυνάμεων που κατέκτησαν την Κωνσταντινούπολη τον 20ό αιώνα, η ασέβεια και η ζημιά που προκάλεσαν σε αυτό τον μεγαλοπρεπή ναό αποτελούν μια βαθιά ντροπή στην ιστορία», ανέφερε. Και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόσθεσε ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα προστατευτεί το μνημείο.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το πρωτόκολλο συνεργασίας υπογράφεται στο πλαίσιο των διεθνών συμβάσεων και της διεθνούς νομοθεσίας, προσθέτοντας ότι η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων θα αναλάβει τις θρησκευτικές δραστηριότητες στην Αγία Σοφία και το υπουργείο Πολιτισμού τις εργασίες αποκατάστασης, προστασίας και διατήρησής του.

Ο Μεχμέτ Ερσόι επανέλαβε ότι «το "τζαμί Αγία Σοφία" θα είναι ανοιχτό για επισκέψεις τους ντόπιους και για τους τουρίστες χωρίς επιβολή εισιτηρίου. «Με εντολή του προέδρου μας έχει διπλασιαστεί το κονδύλι του προϋπολογισμού που διατίθεται για την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας. Τώρα, ως υπουργείο Τουρισμού επιταχύνουμε τις αποκαταστάσεις εκεί με τη στήριξη της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων», ανέφερε.

Αποκάλυψε ακόμη ότι το κτίριο Κτηματολογίου που βρίσκεται στην πλατεία Σουλτάναχμετ έχει παραχωρηθεί με εντολή του Τούρκου προέδρου στο υπουργείο Πολιτισμού και εκεί θα εκτεθούν αντικείμενα που φτάνουν τα 1359 και βρίσκονται στη συλλογή εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων του υπουργείου.

«Οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, Αλί Ερμπάς, είπε ότι «η Αγία Σοφία έχει λειτουργήσει ως τζαμί για 481 χρόνια από το 1453».

«Θα συνεχίσει να υπηρετεί τους μουσουλμάνους, αλλά θα συνεχίσει να υπηρετεί ολόκληρη την ανθρωπότητα χωρίς καμιά διάκριση στη θρησκεία, τις πεποιθήσεις, τη φυλή», ανέφερε ο Αλί Ερμπάς, υποστηρίζοντας ότι «η αρχιτεκτονική του ‘τζαμιού της Αγίας Σοφίας είναι μια αξία από την οποία μπορούν να επωφεληθούν από το παρελθόν του άνθρωποι όλων των θρησκειών».

Επίσης, συμπλήρωσε ότι «από εδώ και πέρα πιστεύω ότι οι επισκέπτες της Αγίας Σοφίας θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο. Θα έρθουν εκατομμύρια άνθρωποι, όχι μόνο από τη χώρα μας αλλά από όλο τον κόσμο, τόσο για την επισκεφτούν όσο και για να προσευχηθούν. Θα προσπαθήσουμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον μας με τον καλύτερο τρόπο προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar john pen

  Μετα απο λιγο θα τα πουλησουν οπως τα μαρμαρα του παρθενωνα σε εξυπνους χριστιανους που θα αποκαλεσουν τους τουρκους νομιμους κατοχους

 2. avatar 999

  Τελικά,ποιός \"θεός\" είναι ο πιό μάγκας;

 3. avatar ΓΙΩΡΓΟΣ 9

  Θα ήθελα να ξέρω πως ένας χριστιανός θα προσευχηθεί μπροστά στο κοράνι! Λίγο δύσκολο το βλέπω αυτό! Τα υπόλοιπα περί ισλαμικών δικαιωμάτων στο Αγία Σοφία τζ...., ο Θεός να φυλάει από αυτή τη λέξη, την απάντηση σίγουρα σας την χρωστάει ο χριστιανικός κόσμος! Με το σπαθί την πήρατε με τον όλεθρο θα την χάσετε, να είστε σίγουροι γι αυτό! Δεν πρόκειται να σας μείνει τίποτε απ´αυτά που αρπάξατε!
  Τίποτε απολύτως.

  1. avatar Γύπας

   Και μόνο που θα μπουν μέσα στο (τζαμί) που το όνομα του είναι Χριστιανικό φτάνει !!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει