Το ενδεχόμενο να επιβληθούν επιπλέον κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους άφησε ανοιχτό ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της αμερικανικής κυβέρνησης από τη Δευτέρα και προκειμένου να τιμωρήσει την Κίνα για τη συμπεριφορά της απέναντι στο Χονγκ Κονγκ, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ στο Λευκό Οίκο.

Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε τον σχετικό νόμο (the Hong Kong Autonomy Act) τη Δευτέρα, ο οποίος του επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων και περιορισμών στην έκδοση βίζας για Κινέζους αξιωματούχους και οικονομικούς φορείς που εμπλέκονται στην επιβολή της νέας νομοθεσίας εθνικής ασφάλειας από το Πεκίνο στο Χονγκ Κονγκ, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Ωστόσο, το Bloomberg News μετέδωσε ότι ο Τραμπ απέκλεισε την επιβολή πρόσθετων κυρώσεων σε υψηλόβαθμους Κινέζους.

Αλλαγές στον περιβαλλοντικό νόμο

Παράλληλα ο Τραμπ ανακοίνωσε τα τελικά σχέδια του για την επίσπευση της κατασκευής υποδομών όπως οι αγωγοί πετρελαίου, αλλά και επεκτάσεις του οδικού δικτύου, ενώ η κίνησή του αυτή, σύμφωνα με τους επικριτές του, θα θέσει στο περιθώριο την ανάγκη να εισακουστούν οι απόψεις των ντόπιων κατοίκων, κυρίως των μειονοτικών κοινοτήτων, αλλά και των ανθρώπων με χαμηλά εισοδήματα.

Η πρόταση για την αλλαγή της εφαρμογής του περιβαλλοντολογικού νόμου (National Environmental Policy Act, NEPA) σε αντίθεση με τα όσα ίσχυαν εδώ και πενήντα χρόνια, υλοποιείται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης εκστρατείας του προέδρου Τραμπ για τον περιορισμό των κανονισμών που σχετίζονται με το περιβάλλον, ώστε να ενισχυθούν η βιομηχανία και τα κατασκευαστικά προγράμματα προτεραιότητας, η ολοκλήρωση των οποίων απαιτεί χρόνια.

Μεταξύ άλλων, ο τελικός κανονισμός προβλέπει ότι οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες δεν είναι αναγκαίο να λαμβάνουν υπόψη τους «τις συνολικές επιπτώσεις» ενός κατασκευαστικού προγράμματος, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις του έργου στην κλιματική αλλαγή, αλλά και σοβαρές και μακρόχρονες συνέπειες στο περιβάλλον.

Έτοιμος να επιλέξει γρήγορα δικαστή για το Ανώτατο Δικαστήριο αν χρειαστεί

Ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται ότι θα επιλέξει γρήγορα έναν δικαστή για το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, στην περίπτωση που υπάρξει κάποιο κενό στην υπάρχουσα σύνθεση των δικαστών του ανώτατου δικαστηρίου, δήλωσε χθες επί του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One ο προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους.

Ο ίδιος είπε πως ο Λευκός Οίκος δέχθηκε με χαρά τα νέα ότι η 87χρονη δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ εξήλθε από το νοσοκομείο και είναι καλά στην υγεία της, μετά τη θεραπεία που έλαβε για πιθανή λοίμωξη.