Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα στο Κίεβο, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες που μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η συνάντηση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές, διαψεύδοντας πως οι τρεις εγκατέλειψαν τη χώρα λόγω της νέας κλιμάκωσης της βίας.

«Η συνάντηση γίνεται τώρα», ανέφερε διπλωμάτης, όπως μεταδίδει το Reuters.

Λίγο πριν αρχίσει η συνάντηση, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς τόνισε πως η Ευρωπαϊκή ‘Ενωση ετοιμάζεται να επιβάλει σήμερα κυρώσεις εναντίον όσων ευθύνονται για τις βιαιότητες στην Ουκρανία.

«Αυτό που θα τού πω είναι ότι πρέπει να σταματήσει η βία, η οποία είναι προφανώς απαράδεκτη και ότι ετοιμαζόμαστε σήμερα το απόγευμα να επιβάλουμε κυρώσεις εναντίον αυτών που είναι υπεύθυνοι για τη βία», τόνισε ο Φαμπιούς στο γαλλικό ιδιωτικό ραδιοσταθμό Europe 1 .

«Αμέσως μετά την αναχώρησή μου από το Κίεβο θα μεταβώ στις Βρυξέλλες και οι κυρώσεις που έχουμε κατά νου είναι στοχευμένες, δηλαδή προσωπικές και προβλέπουν την απαγόρευση εξόδου, συνεπώς απαγόρευση θεώρηση διαβατηρίου και έλεγχο και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων των υπευθύνων Πρέπει να τους θίξουμε το πορτοφόλι», υπογράμμισε ο υπουργός χωρίς να διευκρινίσει εάν σε αυτούς περιλαμβάνεται και ο Γιανουκόβιτς.

Για τον Γάλλο υπουργό «θα ήταν σοβαρό λάθος να πει κανείς ότι έχει αποκατασταθεί η ηρεμία στη χώρα. Υπάρχει ακόμα τεράστια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά το εμπόδιο είναι η απροθυμία των αρχών, οι οποίες προς το παρόν δεν κάνουν κάτι».

«Στόχος του ταξιδιού μου είναι να σταματήσουν αρχικά οι σφαγές, να ανακοινωθεί ότι θα υπάρξουν στοχευμένες κυρώσεις που θα αποφασιστούν στις Βρυξέλλες και οι οποίες θίγουν βίζα και πορτοφόλι και να συζητηθούν τα πολιτικά μέσα που θα οδηγήσουν στις εκλογές», τόνισε ο Φαμπιούς στο γαλλικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV.

«Δεν υπάρχει άλλη λύση από τις εκλογές, πρέπει να στραφούμε στο λαό», τόνισε.