Μετά την αναβολή για μια ακόμα φορά της ακροαματικής διαδικασίας στην Ινδία σχετικά με την υπόθεση δυο τυφεκιοφόρων του ιταλικού πολεμικού ναυτικού, οι οποίοι κατηγορούνται για το φόνο δυο Ινδών αλιέων πριν από δυο χρόνια, η Ιταλία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στην Ινδία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε την «άμεση ανάκληση για διαβουλεύσεις του Ιταλού πρεσβευτή στην Ινδία Ντανιέλε Μαντσίνι», μετά τη «νέα και απαράδεκτη αναβολή από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας της εκδίκασης της υπόθεσης των δυο Ιταλών Μασιμιλιάνο Λατόρε και Σαλβατόρε Τζιρόνε».

Η Ιταλίδα υπουργός Εξωτερικών Έμμα Μπονίνο δήλωσε ότι «απέναντι στην εμφανή ανικανότητα των δικαστικών αρχών της Ινδίας να διαχειριστούν την υπόθεση αυτή, η Ιταλία θα συνεχίσει και θα εντείνει τις ενέργειές της ώστε να αναγνωριστούν τα κυριαρχικά της δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Μια πρώτη εκδοχή της ανακοίνωσης αναφερόταν στην «ανικανότητα της Ινδίας», χωρίς να διευκρινίζει ότι αναφερόταν στην «ανικανότητα των δικαστικών αρχών».

«Κύριος στόχος της Ιταλίας παραμένει η επιστροφή, το συντομότερο δυνατό, των δυο τυφεκιοφόρων», πρόσθεσε η Μπονίνο.

«Αρκετά. Σε αυτή την υπόθεση δεν αποδίδεται δικαιοσύνη», σχολίασε από την δική του πλευρά ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας Μάριο Μάουρο, χαρακτηρίζοντας την απόφαση για την ανάκληση του πρεσβευτή «όχι απλώς δικαιολογημένη, αλλά αναπόφευκτη».

Οι δυο τυφεκιοφόροι του ιταλικού πολεμικού, μέλη της ομάδας ασφαλείας ενός ιταλικού δεξαμενόπλοιου που έπλεε στον Ινδικό Ωκεανό, κατηγορούνται ότι πυροβόλησαν και σκότωσαν δυο Ινδούς αλιείς τους οποίους εξέλαβαν για πειρατές.

Παρόλο που έχουν περάσει δυο χρόνια από το συμβάν, οι ινδικές αρχές δεν έχουν ακόμα αποφασίσει βάσει ποιας διαδικασίας θα δικαστούν οι δυο άνδρες.

Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία στο Ανώτατο Δικαστήριο επρόκειτο να αποφασιστεί εάν πρέπει να εφαρμοστεί ή όχι ο νόμος κατά της πειρατείας, ωστόσο υπήρξε νέα αναβολή για τις 24 Φεβρουαρίου.


Οι δύο κατηγορούμενοι