Δριμεία κριτική στην απόφαση του πρώην υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Τζούλιο Τέρτσι, να υποβάλει χθες την παραίτησή του άσκησε σήμερα ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι, μιλώντας στη βουλή για την υπόθεση της απέλασης δύο αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού στην Ινδία.

«Θεωρώ ότι στόχος της παραίτησης του υπουργού δεν ήταν η προσπάθεια να αλλάξει μια απόφαση στην λήψη της οποίας συνέβαλε και ο ίδιος. Υπήρξε απώτερος σκοπός, που θα διαφανεί στο μέλλον», εκτίμησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Τζούλιο Τέρτσι ανακοίνωσε την απόφασή του να εγκαταλείψει την θέση του επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας, λόγω της διαφωνίας του με την απόφαση της κυβέρνησης της Ρώμης να επιστρέψουν στην Ινδία οι δυο ιταλοί υπαξιωματικοί-τυφεκιοφόροι του πολεμικού ναυτικού Μασιμιλιάνο Λατόρε και Σαλβατόρε Τζιρόνε, που κατηγορούνται για την δολοφονία δυο ινδών ψαράδων τους οποίους φέρονται να είχαν εκλάβει για πειρατές πριν από 13 μήνες.

Η υπόθεση αποδυναμώνει την υπηρεσιακή κυβέρνηση Μόντι. Ο Ιταλός υπηρεσιακός πρωθυπουργός αναγκάστηκε να αναλάβει από χθες και καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών.

Η σύζυγός ενός εκ των δυο υπαξιωματικών, από τα θεωρεία της βουλής, ζήτησε χθες με μεγάλη συγκινησιακή φόρτιση να της δοθεί ρητή διαβεβαίωση ότι ο σύζυγός της θα επιστρέψει από το Νέο Δελχί.

«Ο Τέρτσι – όπως συμπεραίνεται και από συνεντεύξεις του προς τον Τύπο -, στήριξε ανέκαθεν την γραμμή της κυβέρνησης επί του θέματος», σημείωσε ο Μόντι.

Οι βουλευτές του Κινήματος Πέντε Αστέρων (M5S) ζήτησαν να γίνει γνωστό αν η απόφαση να επιστρέψουν οι Λατόρε και Τζιρόνε στην Ινδία (στις 11 Μαρτίου η κυβέρνηση της Ρώμης ανακοίνωνε ότι θα παρέμεναν οριστικά στην Ιταλία) συνδέεται με οικονομικά συμφέροντα και τις σχέσεις της Ρώμης με το Νέο Δελχί.

Ο Μάριο Μόντι διέψευσε ότι οι δυο υπαξιωματικοί του ιταλικού πολεμικού ναυτικού στάλθηκαν στο Νέο Δελχί ως αντάλλαγμα για να εξασφαλιστούν σημαντικά συμβόλαια με την Ινδία.

Ο Άρειος Πάγος της Ινδίας αναμένεται να προχωρήσει στην σύσταση ειδικού δικαστηρίου το οποίο πρόκειται να ασχοληθεί με την υπόθεση.

Η Ιταλία επισήμως συνεχίζει να υποστηρίζει ότι το εμπορικό πλοίο στο οποίο επέβαιναν οι αξιωματικοί όταν άνοιξαν πυρ βρισκόταν σε διεθνή χωρικά ύδατα και κατά συνέπεια, η αρμοδιότητα δεν ανήκει στην ινδική δικαιοσύνη.

Ο διάδοχος του Μόντι θα κληθεί να βρει μια πολιτική και διπλωματική λύση στην υπόθεση, ο χειρισμός της ποίας χαρακτηρίζεται πρόχειρος και εσφαλμένος από διπλωματικούς παρατηρητές.