Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών στη Βρετανία, εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, υπαινίχθηκε σήμερα έναν σχηματισμό μελλοντικού κυβερνητικού συνασπισμού με το Εργατικό Κόμμα μετά τις εκλογές του 2015.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν τα ποσοστά των κομμάτων να μην έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους, με το Εργατικό Κόμμα να προηγείται κατά 4 έως 7 εκατοστιαίες μονάδες έναντι των Συντηρητικών του Κάμερον. Αν κανένα από τα κόμματα αυτά δεν εξασφαλίσει την πλειοψηφία των εδρών, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μπορεί να κρίνουν την ισορροπία των δυνάμεων.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών και αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης Νικ Κλεγκ δήλωσε ότι το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα του Εντ Μίλιμπαντ έχει συνειδητοποιήσει ότι ίσως χρειαστεί να προχωρήσει σε μια μετεκλογική συμφωνία που θα προβλέπει ότι πρόκειται να μοιραστεί την εξουσία.

«Τίποτε δεν συγκρίνεται με την προοπτική της πραγματικότητας σε μια εκλογική διαδικασία ώστε οι πολιτικοί να επανεξετάζουν τη στάση τους και το Εργατικό Κόμμα, ένα κόμμα που δεν είναι συνηθισμένο να μοιράζεται την εξουσία με άλλα κόμματα, συνειδητοποιεί ότι ίσως χρειαστεί να το κάνει», δήλωσε ο Κλεγκ σε συνέντευξή του στο BBC.

Ο Κλεγκ δήλωσε επίσης ότι αν σχηματιζόταν ένας κυβερνητικός συνασπισμός Εργατικού Κόμματος και Φιλελευθέρων Δημοκρατών, το κόμμα του θα “επέμενε απολύτως ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να κάνει μεγάλες δαπάνες” μετέδωσε το BBC.

«Πιστεύω ότι το Συντηρητικό Κόμμα έχει αλλάξει δραματικά από τότε που είχα σχηματίσει συνασπισμό μαζί του. Έγιναν πολύ πιο ιδεολόγοι, επανήλθαν πολύ περισσότερο σε πολλά θέματα που είναι οικεία γι’ αυτούς», δήλωσε ο Κλεγκ σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Εντ Μίλιμπαντ στις δηλώσεις του Κλεγκ στο ραδιόφωνο του BBC. Ο επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος τόνισε ότι επικεντρώνει τις προσπάθειές του αποκλειστικά στην εξασφάλιση της πλειοψηφίας των εδρών για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση Εργατικού Κόμματος, αποκλείοντας κάθε συνομιλία για ενδεχόμενο μετεκλογικό συνασπισμό με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες το 2015 και απορρίπτοντας το νέο άνοιγμα του Κλεγκ.