Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι αποφυλάκισαν όλους τους διαδηλωτές που είχαν συλληφθεί τους τελευταίους δύο μήνες κι ο πρόεδρος της χώρας Βίκτορ Γιανουκόβιτς κάλεσε την αντιπολίτευση να «προβεί επίσης σε παραχωρήσεις» σε αντάλλαγμα.

Οι 234 διαδηλωτές που αποφυλακίστηκαν τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό και οι κατηγορίες σε βάρος τους δεν έχουν αποσυρθεί, ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας της Ουκρανίας, Βίκτορ Πσόνκα.

«Διακόσιοι τριάντα τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν μεταξύ της 26ης Δεκεμβρίου και της 2ας Φεβρουαρίου. Σήμερα, πλέον κανείς εξ αυτών δεν παραμένει υπό κράτηση» δήλωσε ο εισαγγελέας, προσθέτοντας ότι οι κατηγορίες τις οποίες αντιμετωπίζουν θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαριές ποινές κάθειρξης αλλά θα τεθούν στο αρχείο τον επόμενο μήνα εφόσον εκπληρώσουν τους όρους που προβλέπουν οι διατάξεις του νόμου περί χορήγησης αμνηστίας.

«Διαθέτουμε τα μέσα να βάλουμε τον καθένα στην θέση του, όμως δεν θέλουμε να υποφέρουν αθώοι. (. . .). Δεν θέλω να αρχίσω έναν πόλεμο. Θέλω να προασπίσω το Κράτος και να το οδηγήσω σε μια σταθερή ανάπτυξη», δήλωσε απόψε ο πρόεδρος Γιανουκόβιτς, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής του συνέντευξης.

«Απευθυνόμαστε στην αντιπολίτευση προκειμένου και εκείνη να δεχθεί να προβεί σε παραχωρήσεις (. . .). Το κάλεσμα σε μια ανελέητη μάχη, το κάλεσμα στα όπλα, είναι επικίνδυνο» προσέθεσε, αναφερόμενος στις δηλώσεις των πιο ακραίων ομάδων στους κόλπους της αντιπολίτευσης.

Στο κέντρο του Κίεβου, στην Μαϊντάν —την πλατεία Ανεξαρτησίας—, την οποία έχουν καταλάβει οι διαδηλωτές από το Νοέμβριο και έχουν στήσει οδοφράγματα, το «συμβούλιο» του κινήματος διαμαρτυρίας τόνισε ότι οι διαδηλωτές είναι ακόμη αντιμέτωποι με βαριές ποινές κάθειρξης.

Η αντιπολίτευση απαιτεί την άνευ όρων απελευθέρωση των προσώπων που διώκονται και να αποσυρθούν οι κατηγορίες σε βάρος τους.