Θύμα των αμερικανικών παρακολουθήσεων ήταν και η Ουγγαρία, κάτι που ενδέχεται να πλήξει τις σχέσεις της χώρας με την Ουάσινγκτον.

«Είναι προφανές ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν πληροφορίες για την Ουγγαρία», δήλωσε στον Τύπο ο ούγγρος υφυπουργός προεδρίας, Γιάνος Λάζαρ. «Το σκάνδαλο των αμερικανικών παρακολουθήσεων θα μπορούσε να αλλάξει βαθιά τη φύση των σχέσεων μεταξύ της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Γιάνος Μαρτόνι εξέφρασε την ελπίδα να «μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη» μεταξύ της Ουγγαρίας και των ΗΠΑ, δύο χώρες που είναι «φίλες και σύμμαχοι», όπως εξήγησε.

Οι δύο υπουργοί προέβησαν στις δηλώσεις αυτές, μετά τη συνεδρίαση μιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία δημιουργήθηκε για να ερευνήσει τις πιθανές δραστηριότητες της αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) στην Ουγγαρία.

Η επιτροπή, οι συζητήσεις της οποίας είναι απόρρητες, δημιουργήθηκε το Δεκέμβριο, μετά τις αποκαλύψεις του πρώην τεχνικού της NSA, Έντουαρντ Σνόουντεν. Η νέα αμερικανίδα πρεσβευτής στη Βουδαπέστη έχει ήδη κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιόν της.