Μπορεί οι σχέσεις των δύο χωρών να μην είναι οι καλύτερες δυνατές, όμως οι κάτοικοι της κορεατικής χερσονήσου φαίνεται ότι μοιράζονται κάτι κοινό: την αγάπη τους για τη σοκολάτα.

Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, ένα σοκολατένιο γλυκό με marshmallow έχει γίνει τόσο περιζήτητο στο Βόρεια Κορέα, που οι κάτοικοι εκεί ξοδεύουν μεγάλο μέρος από το μισθό τους για να αποκτήσουν το πολυπόθητο κουτί.

Ο μέσος Βορειοκορεάτης βγάζει περίπου 100 με 200 δολάρια το μήνα και δίνει μέχρι και 10 δολάρια για τη λιχουδιά από τη Νότια Κορέα που ακούει στο όνομα «Choco-Pies», η οποία κοστίζει εκεί μόλις 50 σεντς, σύμφωνα με το CNN.

Πιστεύεται ότι η φήμη του γλυκού έφτασε στη βόρεια πλευρά της χερσονήσου μέσω του βιομηχανικού συγκροτήματος Kaesong Industrial Complex, όπου εργάζονται περίπου 50.000 βορειοκορεάτες εργάτες.

Το εργοστάσιο παρείχε σούπα και διάφορα σνακ στους εργάτες για να αντέχουν τις σκληρές βάρδιες, ένα από τα οποία ήταν και το συγκεκριμένο γλυκό.

Καθώς οι επιχειρήσεις της Νοτίου Κορέας δεν επιτρεπόταν να δίνουν τους βορειοκορεάτες εργαζόμενους μπόνους σε μετρητά, οι ιθύνοντες τους αντάμειβαν με τρόφιμα και σοκολατένια μπισκότα.

Σύντομα, ανακάλυψαν ότι πολλοί από αυτούς δεν έτρωγαν τις σοκολατένιες λιχουδιές στο εργοστάσιο, αλλά τις έπαιρναν στο σπίτι τους για να τις μοιραστούν με τις οικογένειές τους.

«Πήραν μια μικρή ιδέα από τον καπιταλισμό. Η γεύση των μπισκότων τους ξετρέλαινε» ανέφερε στο CNN ένας εργοστασιάρχης από τη Νότια Κορέα, ο οποίος κερνούσε στους υπαλλήλους του και αναψυκτικά.

Στη Βόρεια Κορέα η μαύρη αγορά για τα καπιταλιστικά προϊόντα είναι απολύτως παράνομη, αλλά ακμάζουσα, καταλήγει το δημοσίευμα, ενώ πολλές φορές τα περιζήτητα μπισκότα περνάνε στη χώρα διάφορες οργανώσεις με… μπαλόνια.

Την περασμένη χρονιά πολλοί εργάτες πουλούσαν τα μπισκότα αυτά στη μαύρη αγορά, προκειμένου να καταφέρουν να αυξήσουν κάπως το εισόδημά τους, με την τιμή τους να φτάνει μέχρι και τα 23 δολάρια.