Η κυβέρνηση του Νοτίου Σουδάν κατηγόρησε τους αντάρτες ότι διέπραξαν ακρότητες εναντίον του άμαχου πληθυσμού, σφαγιάζοντας 127 ασθενείς σε νοσοκομείο στην πόλη Μπορ τον περασμένο μήνα.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακοίνωσε ότι χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις, που μαίνονται περισσότερο από ένα μήνα, μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων που στηρίζουν στον πρόεδρο Σάλβα Κιρ και των μαχητών που στηρίζουν τον Ρικ Μάκαρ, ο οποίος καθαιρέθηκε από την θέση του αντιπροέδρου τον Ιούλιο.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι δολοφονίες διαπράχθηκαν την 19η Δεκεμβρίου όταν ο Πίτερ Γκάντετ, ο διοικητής του στρατού στο Μπορ, δήλωσε πίστη και αφοσίωση στο Μάκαρ. Μόλις το περασμένο Σάββατο οι κυβερνητικές δυνάμεις κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο της Μπορ, της πόλης όπου έχουν σημειωθεί μερικές από τις σφοδρότερες μάχες από την έναρξη της εξέγερσης.

«Πήγαν στο νοσοκομείο και σφάγιασαν και τους 127 ασθενείς» δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ατενάι Ουέκ Ατενάι, εκπρόσωπος της προεδρίας.

Οι αντάρτες απέρριψαν τις κατηγορίες και αντιθέτως κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις ότι σφαγίασαν πολίτες στην πρωτεύουσα Τζούμπα και ισοπέδωσαν την πρωτεύουσα της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου επαρχίας Γιούνιτι, την Μπέντιου, όταν απέσπασαν τον έλεγχο της από τους αντάρτες νωρίτερα αυτό το μήνα.

«Αυτό είναι εντελώς ψευδές. . . Δε βάζουμε στο στόχαστρο πολίτες και αντιθέτως, είναι η κυβέρνηση αυτή που βάζει στο στόχαστρο τους πολίτες της, αρχής γενομένης από τη σφαγή στη Τζούμπα» δήλωσε ο Λουλ Ρουάι Κοάνγκ, ένας εκπρόσωπος των ανταρτών, μιλώντας τηλεφωνικά από την πρωτεύουσα της Κένυας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Αξιωματούχοι της ανθρωπιστικής αποστολής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην χώρα δεν έχουν σχολιάσει το περιστατικό μέχρι στιγμής.