Στις 23 Νοεμβρίου ξεκινήσαμε 37 εθελοντές και ανάδοχοι παιδιού από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και την Γερμανία και Αγγλία, και με τη βοήθεια της ActionAid πήγαμε στην Γκάνα.

Προορισμός μας ήταν η κοινότητα Kpene (1.000 κατοίκων) της επαρχίας Tamale, στη Βόρεια Γκάνα. Εκεί μαζί με τους κατοίκους πήγαμε να χτίσουμε 2 τάξεις του νηπιαγωγείου που μέχρι τότε στεγαζόταν μαζί με το δημοτικό.

Σκάψαμε 3 μέτρα πιο πέρα ώστε να κατασκευαστούν και τουαλέτες γιατί δεν υπάρχουν πουθενά στην περιοχή.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που φτάσαμε εκεί, τα βλέμματα που αντικρίσαμε και την αγάπη που νιώσαμε. Παιδιά παντού να θέλουν να σε αγκαλιάσουν και να σε χαϊδέψουν.

Οι στιγμές ήταν μοναδικές για όλους μας και η εμπειρία δύναμη στην ζωή μας.

Τα παιδιά με τα πελώρια μάτια και τα αθώα βλέμματα, οι γελαστές γυναίκες με τα πολύχρωμα φορέματα μάς έδωσαν πολύ περισσότερα απ’ αυτά που τους δώσαμε εμείς.

Μας υποδέχτηκαν και μας αποχαιρέτησαν με μουσική και χορούς. Μαγείρεψαν, έφαγαν και δούλεψαν μαζί μας. Μας γέμισαν αγάπη, συγκίνηση, χαρά.

Πόσες φορές δεν αγωνιστήκαμε όλοι να συγκρατήσουμε τα δάκρυά μας και πόσες φορές δεν τα καταφέραμε. Το ταξίδι ήταν για όλους μας μια μοναδική εμπειρία. Ένα ταξίδι ζωής αλλά και ψυχής…

Όσο και να έχεις προετοιμαστεί, ό,τι και να έχεις δει σε ντοκιμαντέρ δεν περιμένεις αυτό που θα συναντήσεις. Πώς μπορεί τόση φτώχεια να κρύβει τόση ομορφιά;

Θα ήθελα να πω πολλά ευχαριστώ στους εθελοντές και αναδόχους της ActionAid που πραγματικά δίνουν την ψυχή τους σε αυτό τον σκοπό.

Μια ελάχιστη προσπάθεια από όλους μας μια αναδοχή παιδιού μπορεί να αλλάξει κάτι και εμείς να είμαστε μέρος αυτής της αλλαγής.

Η ActionAid είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, ένα παγκόσμιο δίκτυο ανθρώπων που αγωνίζονται για ένα καλύτερο κόσμο όπου όλοι οι άνθρωποι θα έχουν τροφή, πόσιμο νερό και εκπαίδευση.

Το όραμα της είναι ένας κόσμος χωρίς φτώχεια και αδικία μέσα στον οποίο οι άνθρωποι θα ζουν με αξιοπρέπεια. Προσφέρει έργο σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα ξεκίνησε το 1998 και σήμερα περίπου 35.000 ανάδοχοι υποστηρίζουν το έργο της για την βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων άλλων ανθρώπων σε Αφρική, Ασία και Λατινική Αμερική.

Εύχομαι πραγματικά σε όλους να μπορέσουν να πραγματοποιήσουν ένα εθελοντικό ταξίδι γιατί πραγματικά είναι μοναδικό και αυτά που εισπράττεις είναι πολύ περισσότερα από αυτά που θα δώσεις.

Το ευχαριστώ είναι λίγο για το μάθημα ζωής, την φιλοξενία, τα χαμόγελα και τα υπέροχα συναισθήματα που μας χάρισαν.

Είναι το πιο μαγικό ταξίδι μου με μια ομάδα φίλων που μας ένωνε η ίδια αγάπη και το ίδιο όραμα για κάτι καλύτερο. Έγιναν όλοι οικογένειά μου, φίλοι μου και θα τους σκέφτομαι πάντα με αγάπη και δυνατά συναισθήματα.

Εύχομαι πολλά πολλά ταξίδια γεμάτα αγάπη, δύναμη και προσφορά.

Για να γίνεται ανάδοχος παιδιού τώρα, μπείτε στο www.actionaid.gr

Γράφει η Θ. Κονδύλη, εθελόντρια της ActionAid Ελλάδας και ανάδοχος παιδιών.