Οι ταϊλανδοί διαδηλωτές άρχισαν σήμερα τη μεγάλη κινητοποίησή τους με στόχο την παράλυση της Μπανγκόκ και έχουν καταλάβει πολλούς κεντρικούς οδικούς κόμβους της πρωτεύουσας σε μια ακόμη προσπάθειά τους να προκαλέσουν την πτώση της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Γινγκλάκ Σιναουάτρα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μέχρι στιγμής οι διαδηλωτές δεν έχουν συναντήσει αντίσταση από τις αρχές στην κατάληψη διαφόρων σημείων της πρωτεύουσας.

Την ίδια ώρα η Γινγκλάκ Σιναουάτρα κάλεσε τα ηγετικά στελέχη των αντικυβερνητικών διαδηλωτών και τους επικεφαλής των πολιτικών κομμάτων να συζητήσουν πρόταση της εκλογικής επιτροπής για μετάθεση της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που είχε προκηρύξει για τις 2 Φεβρουαρίου, δήλωσε σήμερα συνεργάτης της.

Υπουργοί έχουν μέχρι στιγμής δηλώσει ότι είναι αδύνατη η αναβολή της ημερομηνίας διεξαγωγής των εκλογών σύμφωνα με το Σύνταγμα. Ωστόσο η εκλογική επιτροπή δήλωσε ότι η ημερομηνία μπορεί να μετατεθεί και μάλιστα ένα μέλος της πρότεινε την 4η Μαΐου.

«Η πρωθυπουργός εκτιμά ότι υπάρχουν ακόμη ορισμένα ασαφή σημεία στην πρόταση της εκλογικής επιτροπής. Ο καλύτερος τρόπος είναι να συναντηθούμε και να τα συζητήσουμε», τόνισε ο εκπρόσωπος της πρωθυπουργού Σουρανάντ Βετζαζίβα.

Η αντιπολίτευση θέλει να απαλλαγεί από το «σύστημα Τακσίν» όπως το αποκαλεί, κατηγορώντας την πρωθυπουργό ότι είναι μαριονέτα του αδελφού της, ο οποίος επί της ουσίας συνεχίζει να κινεί τα νήματα της κυβέρνησης παρά την αυτοεξορία του στο Ντουμπάι.

Χιλιάδες άνθρωποι -περί τις 40.000 σύμφωνα με τις αρχές- φορώντας μπλουζάκια με το σύνθημα «Παράλυση της Μπανγκόκ» και με εορταστική διάθεση καθώς ορισμένοι τραγουδούν και χορεύουν, μετέχουν στην κινητοποίηση, έχοντας συγκεντρωθεί κυρίως έξω από εμπορικό κέντρο που είχε πιάσει φωτιά κατά την περασμένη μεγάλη πολιτική κρίση στην Ταϊλάνδη το 2010, όταν είχαν ξεσπάσει ταραχές με τουλάχιστον 90 νεκρούς.

«Κάνουμε τη λαϊκή μας επανάσταση. Δεν καλούμε κανέναν σε πραξικόπημα», δήλωσε ο διοργανωτής των διαδηλώσεων Σουτέπ Ταουγκσουμπάν, ο οποίος ωστόσο διώκεται για «ανθρωποκτονία» για την καταστολή των διαδηλώσεων του 2010, περίοδος όπου ήταν αντίστροφες οι σχέσεις δυνάμεων και ο Σουτέπ μετείχε στην κυβέρνηση.

Ο Σουτέπ τέθηκε σήμερα επικεφαλής πορείας δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών υψώνοντας τη σημαία της χώρας, σύμβολο των διαδηλώσεων που διαρκούν τουλάχιστον τους δύο τελευταίους μήνες με την στήριξη του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του Δημοκρατικού Κόμματος, από το οποίο προέρχεται ο Σουτέπ.

Οι δυνάμεις της τάξης συνεχίζουν να τηρούν στάση ανοχής , όπως τις πρώτες ημέρες της κρίσης, αφήνοντας τους διαδηλωτές να στοιβάζουν σάκους με άμμο σε ορισμένες από τις επτά κεντρικές διασταυρώσεις της Μπανγκόκ που μετατρέπονται σε μόνιμα σημεία διαμαρτυρίας των διαδηλωτών. Από εκεί οι διαδηλωτές προγραμματίζουν να αρχίζουν καθημερινά πορείες διαμαρτυρίας εναντίον κυβερνητικών κτιρίων και κατοικιών υπουργών.

Οι διαδηλωτές θέλουν να κλείσουν τα αεροδρόμια της πρωτεύουσας και να σταματήσουν τις συγκοινωνίες. Ωστόσο το μετρό λειτουργεί κανονικά, όπως κανονικά διεξάγεται και η κυκλοφορία εκτός των περιοχών που έχουν αποκλείσει οι διαδηλωτές. Ωστόσο δεκάδες σχολεία είναι κλειστά.

Οι αρχές έχουν προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμες να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αν σημειωθούν επεισόδια στη Μπανγκόκ, την πόλη των 12 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου σχεδόν 20.000 αστυνομικοί και στρατιώτες έχουν κινητοποιηθεί.

Επί του παρόντος οι υποστηρικτές της κυβέρνησης με τα «κόκκινα πουκάμισα» δεν έχουν κατεβεί στους δρόμους προκειμένου να ανατραπούν βίαια επεισόδια που ενδεχομένως ξεσπάσουν με τους πιο φανατικούς από τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές.

Μόνο οι διαδηλωτές με τα «λευκά πουκάμισα» τα που φορούν σε ένδειξη ουδετερότητας απέναντι στον ανταγωνισμό ανάμεσα στους υποστηρικτές του δισεκατομμυριούχου πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα και στους επικριτές του που φορούν κίτρινα πουκάμισα, εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες για να ζητήσουν από την αντιπολίτευση να «σεβαστεί την ψήφο τους».

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές θέλουν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των εκλογών στις 2 Φεβρουαρίου που προκήρυξε η Γινγκλάκ για να εκτονωθεί η κρίση.

Οι αρχές κατηγορούν την αντιπολίτευση ότι επιδιώκει την αναμέτρηση για να δικαιολογήσει ένα νέο πραξικόπημα.
Τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νέα πυρά από άγνωστη προέλευση τραυμάτισαν έναν 36χρονο διαδηλωτή, κοντά σε σημείο όπου η αντιπολίτευση έχει στήσει σκηνές.

Πυρά επίσης ερρίφθησαν εναντίον της έδρας του Δημοκρατικού Κόμματος χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.
Από την έναρξη της πολιτικής κρίσης, πριν από τουλάχιστον δύο μήνες, οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, οι περισσότεροι υπό ύποπτες συνθήκες.

Περίπου 45 χώρες έχουν εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για την Μπανγκόκ, με αποτέλεσμα πολλές ακυρώσεις σε κρατήσεις ξενοδοχείων αυτόν τον μήνα. Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η παράλυση στην πρωτεύουσα θα προκαλέσει ζημία 40 δισεκατομμυρίων μπατ (1.2 δισεκατομμύριο δολάρια) στην οικονομία της χώρας το 2014.