Το άνοιγμα των παιδικών σταθμών και των σχολείων τον Απρίλιο στη Νορβηγία δεν αναζωπύρωσε την επιδημία του νέου κορονοϊού στη χώρα της Βόρειας Ευρώπης, επί του παρόντος, διαβεβαιώνουν οι υγειονομικές αρχές της χώρας, καθησυχάζοντας τους φόβους ορισμένων.

Μεταξύ των πρώτων χωρών στην Ευρώπη, η Νορβηγία άνοιξε ξανά τους παιδικούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία την 20η Απριλίου, κατόπιν τα σχολεία για τους μικρότερους μαθητές, ηλικίας 6 έως 10 ετών, μία εβδομάδα αργότερα.

Η επαναλειτουργία αυτών των ιδρυμάτων, που είχαν κλείσει στις 12 Μαρτίου, προκάλεσε ανησυχία, ιδίως μεταξύ των γονέων. Στο Facebook, σε έναν λογαριασμό με τίτλο «Το παιδί μου δεν πρέπει να γίνει “ινδικό χοιρίδιο” για την Covid-19» είχαν ενταχθεί περίπου 27.000 μέλη.

«Δεν έχουμε παρατηρήσει προς το παρόν ότι το άνοιγμα των σχολείων και των παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων έχει αρνητικό αντίκτυπο στην επιδημιολογική κατάσταση», είπε σήμερα ο Φρόντε Φόρλαντ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας.

«Εάν η χαλάρωση των μέτρων είχε έναν τέτοιο αντίκτυπο, θα έπρεπε σήμερα να αρχίσουμε να το βλέπουμε υπό τη μορφή μιας αύξησης του αριθμού των μολύνσεων» επισήμανε.

Η παρατήρηση αυτή έχει να κάνει επίσης και με τα κομμωτήρια, τα φυσικοθεραπευτήρια και άλλες υπηρεσίες, που άρχισαν να λειτουργούν από την 27η Απριλίου, σημείωσε ο αξιωματούχος.

«Ωστόσο, είναι ίσως νωρίς ακόμη για να δούμε επιπτώσεις στον αριθμό των νοσηλευομένων και παρακολουθούμε την κατάσταση με ιδιαίτερη προσοχή», διευκρίνισε.

Γυμνάσια και λύκεια ανοίγουν αυτήν την εβδομάδα. Μόλις 7 νέα κρούσματα του κορονοϊού καταγράφηκαν χθες στη Νορβηγία, με το σύνολο να ανέρχεται σε 8.106 από την έναρξη της επιδημίας. 224 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα των 5,4 εκατομμυρίων κατοίκων.

Τρία νέα κρούσματα κορονοϊού στην Κύπρο

Τρία νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού από σύνολο 1.046 εργαστηριακών διαγνώσεων ανακοίνωσαν σήμερα οι κυπριακές αρχές στην Κύπρο.

Από σύνολο 92 διαγνώσεων από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εντοπίστηκε ένα κρούσμα. Από σύνολο 198 διαγνώσεων από τα μικροβιολογικά εργαστήρια των Γενικών Νοσοκομείων δεν προέκυψαν κρούσματα. Από σύνολο 345 εργαστηριακών διαγνώσεων σε άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό εντοπίστηκε ένα κρούσμα.

Εξάλλου, από σύνολο 219 εργαστηριακών διαγνώσεων από ιδιωτική πρωτοβουλία προέκυψε ένα κρούσμα. Από 20 διαγνώσεις από το πρόγραμμα ελέγχου ειδικών ομάδων μέσω των ιατρείων δημόσιας υγείας δεν βρέθηκε κρούσμα, και από 181 εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν σε εργαζόμενους σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και εργοτάξια δεν εντοπίστηκε κανένα κρούσμα.

Με βάση και τα σημερινά δεδομένα ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 901 περιλαμβανομένων και των 10 που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις.

«Η πανδημία υποχωρεί», δήλωσε ο Δρ Μάριος Λοΐζου, επιστημονικός διευθυντής, διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ.

Αυστρία: Μειώνεται συνεχώς ο αριθμός των νοσούντων

Για συνεχιζόμενη μείωση του αριθμού των νοσούντων στην Αυστρία από κορονοϊό, όπως και των νοσηλευόμενων περιστατικών σε νοσοκομείο, κάνει λόγο απόψε το υπουργείο Υγείας στη Βιέννη, και σύμφωνα με τα στοιχεία του, στις 19.00 τοπική ώρα (20.00 ώρα Ελλάδας), το σύνολο των “επίκαιρων” κρουσμάτων ανερχόταν σε 1.201, οι νοσηλευόμενοι σε νοσοκομείο σε 279, και από αυτούς οι 68 σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Οι περισσότεροι νοσούντες από κορονοϊό καταγράφονται σήμερα στην αυστριακή πρωτεύουσα, 469 (έναντι των 500 χθες Κυριακή), ενώ στη Βιέννη είναι και οι περισσότεροι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό σε νοσοκομείο, και που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 102.

Από τα εννέα αυστριακά ομόσπονδα κρατίδια, σε εκείνο της Καρινθίας υπάρχει μόνον ένας νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο (σε σύνολο επίκαιρων κρουσμάτων μόνον εννέα), στο Φόραλμπεργκ δύο και στο Μπούργκενλαντ τρεις νοσηλευόμενοι.

Το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί έως σήμερα στην Αυστρία – χώρα με πληθυσμό 8,9 εκατομμύρια κατοίκους — ανέρχεται σε 15.871, από τα οποία τα 591 είχαν θανατηφόρα κατάληξη, 14.061 άνθρωποι έχουν αποθεραπευτεί, ενώ έχουν διενεργηθεί 319.484 διαγνωστικά τεστ.