Με «συντριπτική απάντηση» απείλησε σήμερα ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί, αν οι Ηνωμένες Πολιτείες προχωρήσουν με τα σχέδιά τους να παρατείνουν το εμπάργκο στο εμπόριο συμβατικών όπλων με το Ιράν, το οποίο τα Ηνωμένα Έθνη είναι έτοιμα να άρουν αργότερα φέτος.

Βάσει της συμφωνίας του Ιράν με διεθνείς δυνάμεις να δεχθεί περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμά του με αντάλλαγμα την άρση των κυρώσεων, το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ αναμένεται να λήξει τον Οκτώβριο, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, που αποχώρησαν από τη συμφωνία το 2018, λένε ότι θέλουν να παρατείνουν το εμπάργκο.

Σε μια ομιλία που εκφώνησε σήμερα ο Ροχανί επανέλαβε την κριτική που ασκεί το Ιράν στην απόφαση της Ουάσινγκτον να αποχωρήσει από την πυρηνική συμφωνία, την οποία απόφαση αποκάλεσε «ανόητο λάθος».

«Αν η Αμερική θέλει να επιστρέψει στη συμφωνία, πρέπει να άρει όλες τις κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης και να αποζημιώσει για την επαναφορά των κυρώσεων», είπε ο Ροχανί, ένας πραγματιστής ηγέτης, σημειώνει το Reuters, η ρητορική του οποίου απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι συχνά πιο μετρημένη από εκείνην ορισμένων αξιωματούχων. «Το Ιράν θα δώσει μια συντριπτική απάντηση, αν παραταθεί το εμπάργκο όπλων σε βάρος της Τεχεράνης», είπε ο Ροχανί.

Το Ιράν αποχώρησε σταδιακά από δεσμεύσεις που είχε αναλάβει βάσει της συμφωνίας απαντώντας στην αποχώρηση των ΗΠΑ, αλλά λέει ότι θέλει τη διατήρηση της συμφωνίας. Επέκρινε τις ευρωπαϊκές χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία ότι απέτυχαν να τη διασώσουν προστατεύοντας την οικονομία του από τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

«Τα πυρηνικά βήματα του Ιράν είναι αναστρέψιμα, αν τα άλλα μέρη της συμφωνίας εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και διατηρήσουν τα συμφέροντα της Τεχεράνης όπως προβλέπεται από τη συμφωνία», είπε ο Ροχανί.