Το αεροσκάφος με το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιήσουν αεροπορική επιχείρηση απομάκρυνσης Αμερικανών από το Νότιο Σουδάν έγινε στόχος πυρών, με αποτέλεσμα όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες να τραυματιστούν.

«Αφού επλήγη από πυρά προερχόμενα από το έδαφος, ενώ προσέγγιζε στην τοποθεσία (του Μπορ), το αεροσκάφος τους κατευθύνθηκε προς ένα αεροδρόμιο εκτός της χώρας και η αποστολή του ματαιώθηκε», διευκρίνισε σε ανακοίνωση εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Το αεροσκάφος, για το οποίο το Πεντάγωνο δεν διευκρινίζει αν ήταν αεροπλάνο ή ελικόπτερο, επρόκειτο να απομακρύνει Αμερικανούς από το Μπορ, την πρωτεύουσα της νοτιοσουδανικής Πολιτείας Τζόνγκλεϊ, που ελέγχεται από την Πέμπτη από τους άνδρες του πρώην αντιπροέδρου Ρικ Ματσάρ και προς το οποίο βαδίζει σήμερα ο κυβερνητικός στρατός με την υποστήριξη ελικοπτέρων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι ανακοίνωσε χθες το βράδυ την αναχώηση για το Νότιο Σουδάν του Αμερικανού ειδικού απεσταλμένου στην περιοχή για να υποστηρίξει το διάλογο ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις που σπαράσσονται στη νεαρή αυτή χώρα.

Οι ΗΠΑ, κύριοι υποστηρικτές της δημιουργίας τον Ιούλιο του 2011 του Νότιου Σουδάν, που γεννήθηκε από τη διαίρεση του Σουδάν, είχαν ανακοινώσει την Τετάρτη και την Πέμπτη πως απομάκρυναν συνολικά σχεδόν 300 πολίτες τους από το Νότιο Σουδάν, καθώς και Αμερικανούς και ξένους διπλωμάτες.

Η Ουάσινγκτον έστειλε επίσης επιτόπου 45 στρατιώτες για να διασφαλίσουν την ασφάλεια των Αμερικανών.

Από τις 15 Δεκεμβρίου συγκρούονται στο Νότιο Σουδάν οι οπαδοί του προέδρου Σάλβα Κιρ και του Ρικ Ματσάρ. Ο ΟΗΕ έχει καταγράψει 14 σημεία στη χώρα όπου έχουν αναφερθεί μάχες, εμφύλιες ταραχές ή επικρατεί σημαντική ένταση.

Οι βάσεις του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν φιλοξενούσαν χθες περισσότερους από 35.000 ανθρώπους, από τους οποίους 20.000 στη Τζούμπα, παρά το τέλος των μαχών, 1.500 στο Πίμπορ και 14.000 στο Μπορ.