Μπορεί η Ρωσία να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με άλλες μεγάλες σε πληθυσμό χώρες όσον αφορά την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο η χώρα έχει να προβληματίζεται για το γεγονός πως σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκονται 1.300 ασθενείς με Covid-19, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Υγείας, Μιχαήλ Μουράσκα, κατά τη διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η εγχώρια φαρμακευτική βιομηχανία έχει αυξήσει την παραγωγή φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του ιού. «Μεταξύ των φαρμάκων αυτών είναι η υδοχλωροκίνη (…) οι ποσότητες της οποίας αυξήθηκαν κατά μερικές φορές» , δήλωσε επί του θέματος.

Παράλληλα, ο υπουργός επισήμανε ότι σε όλες τις περιφέρειες έχουν διατεθεί τα απαραίτητα κονδύλια για να δημιουργηθούν νέες κλίνες για τους ασθενείς με κορονοϊό και να αποζημιωθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Επίσης, σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο της ένταξης μεγαλύτερου αριθμού φοιτητών των ιατρικών σχολών στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Νωρίτερα ο δήμαρχος της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν, είχε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να στείλει φοιτητές των ιατρικών σχολών του 4ου και 5ου έτους να κάνουν την πρακτική τους σε νοσοκομεία αναφοράς.

Επισημαίνεται ότι, μέχρι στιγμής έχει καλυφθεί το 96% των κλινών στα νοσοκομεία που προορίζονται για ασθενείς με τον ιό.

Δημιουργούνται 5.000 νέες κλίνες για ασθενείς της Covid-19 στη Μόσχα

Οι αρχές της Μόσχας θα κατασκευάσουν δίπλα σε νοσοκομεία προσωρινά καταλύματα για 5.000 ασθενείς με κορονοϊό, δήλωσε ο Σομπιάνιν κατά τη διάρκεια της ίδιας κυβερνητικής σύσκεψης.

«Πήραμε την απόφαση να δημιουργήσουμε 5.000 κλίνες σε προσωρινά καταλύματα δίπλα σε νοσοκομεία που διαθέτουν εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας όπως είναι το νοσοκομείο στην Κομουνάρκα», ανέφερε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας.

Σε 5.849 ανήλθαν τα κρούσματα, οι νεκροί έφθασαν τους 60 τις τελευταίες 24 ώρες

Τα κρούσματα κορονοϊού που καταγράφηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας προσεγγίζουν τις 6.000, ωστόσο η αύξηση αυτή των κρουσμάτων, για τρίτη συνεχή ημέρα, είναι κάτω του 10%.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 5.849 κρούσματα, ενώ τα περισσότερα κρούσματα είχαν καταγραφεί στις 19 Απριλίου (6.060). Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 9,3% φθάνοντας τις 69.622 κρούσματα.

Ωστόσο, από την Τετάρτη (22/04) η ημερήσια αύξηση δεν υπερέβη το 10%, ενώ η μέση αύξηση την τελευταία εβδομάδα ήταν της τάξεως του 11,55% και της προτελευταίας, 15,16%.

Την παρούσα στιγμή η αναλογία στην Ρωσία είναι 47 ασθενείς με κορονοϊό ανά 100.000 κατοίκους. Στα 2550.000 διαγνωστικά τεστ που έγιναν, το 2,7% ήταν θετικά.

Σήμερα (24/07) η Ρωσία πέρασε το όριο των 5.000 αναρρωσάντων, (8,1% των κρουσμάτων) φθάνοντας τους 5.568. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο ανέρρωσαν 677 ασθενείς (ενώ το προηγούμενο ρεκόρ ήταν 547 ασθενείς).

Στη Μόσχα πήραν το τελευταίο εικοσιτετράωρο εξιτήριο 287 ασθενείς, ενώ συνολικά στη ρωσική πρωτεύουσα έχουν αναρρώσει 2.735.

Παράλληλα, οι Αρχές της Μόσχας κρούουν τον κώδωνα κινδύνου επειδή όλο και περισσότεροι ασθενείς με κορονοϊό διακομίζονται σε νοσοκομεία καθώς τα συμπτώματα που παρουσιάζουν δεν είναι ήπια. Σύμφωνα με την αντιδήμαρχο, Αναστασία Ράκοβα, ενώ πριν από μερικές ημέρες στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας διακομίζονταν 1.300-1.400 άτομα το εικοσιτετράωρο, τώρα διακομίζονται 1.800-1.900 άτομα.

Παρατηρήθηκε μια σχετική αύξηση της θνητότητας στη Ρωσία στο 0,9%, ποσοστό που είναι πολύ πιο κάτω από την μέση θνητότητα στον κόσμο, η οποία συνεχίζει να αυξάνεται. Το τελευταίο 24ωρο στη χώρα πέθαναν 60 ασθενείς με τον ιό, εκ των οποίων 37 στη Μόσχα. Συνολικά, οι νεκροί έχουν φθάσει τους 615, εκ των οποίων οι 325 στην Μόσχα.