Αυστηρούς ελέγχους για την υποχρεωτική χρήση μάσκας που καλύπτει το στόμα και τη μύτη, μέτρο που ισχύει εδώ και μία εβδομάδα στα μέσα μεταφοράς, ανακοίνωσαν σήμερα οι Δημοτικές Συγκοινωνίες της Βιέννης, επισημαίνοντας πως στο εξής, χωρίς μάσκα δεν θα είναι δυνατή  η επιβίβαση σε μετρό, τραμ και λεωφορεία.

Μέχρι τώρα, κατά τον εντοπισμό επιβάτη χωρίς μάσκα σε κάποιο μέσο δημόσιας μεταφοράς αναμενόταν η επέμβαση αστυνομικών. Στο εξής οι έλεγχοι θα διενεργούνται στους σταθμούς και στις στάσεις πριν από την επιβίβαση, την οποία θα μπορούν να απαγορεύουν οι υπάλληλοι των Δημοτικών Συγκοινωνιών σε περίπτωση μη χρήσης μάσκας.

Όπως δήλωσε απόψε η διευθύντρια των Δημοτικών Συγκοινωνιών της Βιέννης Αλεξάντρα Ράιναγκλ, η έως τώρα εμπειρία σε σχέση με τη χρήση προστατευτικής μάσκας στα μέσα μεταφοράς είναι καλή, »με πολύ λίγες εξαιρέσεις, οι επιβάτες τηρούν το μέτρο».

Η χρήση προστατευτικής μάσκας θεωρείται ακόμη πιο σημαντική μετά την πρόσφατη χαλάρωση των περιορισμών για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, που οδηγεί σε μεγαλύτερη και συχνότερη χρήση των δημόσιων μέσων μετακίνησης, στα οποία όμως γίνεται πλέον δυσκολότερη η τήρηση της ελάχιστης απόστασης του ενός μέτρου μεταξύ των επιβατών.

Κατά την άποψη της Αλεξάντρα Ράιναγκλ, πρόβλημα θα προκύψει με το επικείμενο άνοιγμα των σχολείων και τη μετακίνηση με τις δημόσιες συγκοινωνίες πλήθους μαθητών, όταν θα είναι πλέον αδύνατη η τήρηση απόστασης.

Για τον λόγο αυτό, η ίδια προτείνει την έναρξη των μαθημάτων στα σχολεία μιας περιοχής, με διαφορά κάποιων λεπτών της ώρας, ώστε να αποφεύγεται μεγάλος συνωστισμός μαθητών στα δημόσια μέσα μεταφοράς, κάτι που οι Δημοτικές Συγκοινωνίες ζητούν ήδη και από την προ-κορονοϊού εποχή.

Βόρεια Μακεδονία: Χαλάρωση του μέτρου απαγόρευσης των μετακινήσεων

Την μείωση του χρόνου απαγόρευσης της κυκλοφορίας πολιτών, τόσο για τις καθημερινές όσο και για τα Σαββατοκύριακα αποφάσισε η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη διάρκεια σημερινής συνεδρίασής της.

Όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης της χώρας, Όλιβερ Σπάσοφσκι, η χαλάρωση του μέτρου απαγόρευσης κυκλοφορίας των πολιτών ξεκινά από αύριο Πέμπτη, 23 Απριλίου.

Βάσει της απόφασης της κυβέρνησης της χώρας, τις εργάσιμες ημέρες η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 7 μ.μ. αντί στις 4 μ.μ. που ισχύει μέχρι τώρα και θα λήγει στις 5 π.μ. της επομένης. Όσον αφορά τους ηλικιωμένους άνω των 67 ετών, αυτοί θα μπορούν να κυκλοφορούν τις καθημερινές από τις 5 π.μ. μέχρι την 12η μεσημβρινή, αντί από τις 10 π.μ. μέχρι την 12η μεσημβρινή που ισχύει τώρα. Όσον αφορά τους νέους μέχρι 18 χρονών θα μπορούν να κυκλοφορούν από 1 μ.μ. μέχρι τις 7 μ.μ., αντί από 1 μ.μ. μέχρι τις 3 μ.μ. που ισχύει αυτή τη στιγμή.

Όσον αφορά τα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 3 μ.μ. του Σαββάτου (αντί στις 4 μ.μ. της Παρασκευής που ισχύει μέχρι σήμερα) και θα λήγει στις 5 π.μ. της Δευτέρας. Οι ηλικιωμένοι άνω των 67 ετών θα μπορούν να κυκλοφορούν το Σάββατο από τις 5 π.μ. μέχρι τις 11 π.μ, ενώ οι νέοι μέχρι 18 χρονών θα μπορούν να κυκλοφορούν το Σάββατο από την 12η μεσημβρινή μέχρι τις 3 μ.μ.

Παράλληλα, με απόφαση της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, από αύριο καθίσταται υποχρεωτική η κάλυψη του στόματος για τους πολίτες που μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς και επισκέπτονται κλειστούς χώρους. Έτσι από αύριο, όσοι πολίτες μετακινούνται με μέσα μαζικής μεταφοράς ή επισκέπτονται σούπερ μάρκετ, άλλα εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, ταχυδρομεία, δημόσιες υπηρεσίες, νοσοκομεία κ.α., αλλά και λαϊκές αγορές θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά προστατευτικές μάσκες προσώπου, ή κάποιο κασκόλ στο πρόσωπό τους.

Όσοι κινούνται σε ανοιχτούς χώρους θα πρέπει να τηρούν απόσταση δύο μέτρων.

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού στη Βόρεια Μακεδονία ανέρχονται μέχρι στιγμής στα 1259, ενώ 59 άνθρωποι που είχαν προσβληθεί από τον ιό έχασαν τη ζωή τους.

Η Ελβετία θα διανείμει στα εμπορικά καταστήματα 1 εκατομμύριο μάσκες την ημέρα

Η ελβετική κυβέρνηση είπε σήμερα πως δεν επιθυμεί την υποχρεωτική χρήση της μάσκας εναντίον της επιδημίας του νέου κορονοϊού, όμως ανακοίνωσε ότι ο στρατός θα διανέμει ένα εκατομμύριο μάσκες την ημέρα για ένα διάστημα δύο εβδομάδων στα εμπορικά καταστήματα.

Την ώρα που η Ελβετία ξεκινά να χαλαρώνει την επόμενη εβδομάδα τα μέτρα που έλαβε κατά της πανδημίας της Covid-19, ο υπουργός Υγείας Αλέν Μπερσέ επισήμανε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η κυβέρνηση «δεν συστήνει τη χρήση μασκών σε μια φυσιολογική κατάσταση», θεωρώντας πως η τήρηση των αποστάσεων και το πλύσιμο των χεριών παραμένουν τα αποτελεσματικότερα μέτρα για την προστασία των πολιτών.

Εντούτοις, οι εταιρείες και οι οικονομικοί κλάδοι, που καλούνται να καθορίσουν τα σχέδια προστασίας που θα περιβάλλουν τη χαλάρωση των μέτρων, μπορεί να «προβλέψουν την υποχρέωση να φοράει κανείς μάσκα», τονίζει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, το φαρμακείο του στρατού θα διανείμει ένα εκατομμύριο μάσκες την ημέρα στα μεγαλύτερα εμπορικά καταστήματα από την επόμενη εβδομάδα και για δύο εβδομάδες.

Έως σήμερα, το φαρμακείο του στρατού έχει ήδη διανείμει 21 εκατομμύρια μάσκες στα καντόνια. Η Συνομοσπονδία διαθέτει ακόμη 18 εκατομμύρια μάσκες υγιεινής και 1,2 εκατομμύρια μάσκες FFP2 σε απόθεμα.

Χάρη στην επιβράδυνση της πανδημίας στην Ελβετία, που καταμετρά περισσότερους από 1.200 νεκρούς σε έναν πληθυσμό 8,5 εκατομμυρίων κατοίκων, οι ομοσπονδιακές αρχές οργανώνουν μια «σταδιακή» έξοδο από την κρίση από τις 27 Απριλίου με την επανέναρξη λειτουργίας ορισμένων κλάδων (κομμωτήρια, φυσικοθεραπευτήρια, γιατροί, ανθοπωλεία, παιδικοί σταθμοί).

Τα σχολεία, τα άλλα καταστήματα και οι αγορές θα μπορέσουν να ανοίξουν από τις 11 Μαΐου.

Το Βίλνιους ανοίγει ξανά μουσεία και καταστήματα

Η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι τα υπαίθρια εστιατόρια, τα μουσεία και ορισμένα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά σύντομα, στο πλαίσιο της σταδιακής εξόδου από τον περιορισμό που επιβλήθηκε για την ανάσχεση της επιδημίας του κορονοϊού.

Η χώρα μέλος της ευρωζώνης επέτρεψε ήδη την περασμένη εβδομάδα να ανοίξουν ξανά καταστήματα που διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο από τον δρόμο.

Όλα τα άλλα καταστήματα θα ανοίξουν ξανά αύριο, Πέμπτη, ενώ τα κομμωτήρια, τα μουσεία και τα υπαίθρια εστιατόρια θα ξαναλειτουργήσουν στις 27 Απριλίου.

Ο πρωθυπουργός Σαούλιους Σκβερνέλις υπογράμμισε ότι ο αριθμός των πελατών σε αυτούς τους χώρους θα παραμείνει περιορισμένος και ότι η χρήση της μάσκας θα συνεχίσει να είναι υποχρεωτική για όσους βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

«Εύχομαι να επιστρέψουμε σταδιακά σε μια κανονική ζωή, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε την κοινωνική αποστασιοποίηση και τα μέτρα προστασίας», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια παραμένουν κλειστά και οι δημόσιες συγκεντρώσεις απαγορεύονται ακόμη, στη χώρα των 2,8 εκατομμυρίων κατοίκων, που έλαβε γρήγορα μέτρα προστασίας από τις 16 Μαρτίου.

Οι αποφάσεις αυτές συνέβαλαν στη μείωση της εξάπλωσης της επιδημίας στη Λιθουανία που έχει 1.370 κρούσματα μόλυνσης, από τα οποία 28 θάνατοι, έως σήμερα.

Και οι γειτονικές της χώρες, η Λετονία και η Εσθονία, ετοιμάζονται να μειώσουν σταδιακά τους περιορισμούς. Το Ταλίν, του οποίου το σχέδιο εξόδου από τα περιοριστικά μέτρα μένει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, προβλέπει κυρίως τη μερική επαναλειτουργία των σχολείων στις 15 Μαΐου.