Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα δήλωσε αισιόδοξος σήμερα για την διάρκεια της κυβέρνησης συμμαχίας της οποίας είναι επικεφαλής, συνομιλώντας με υπαλλήλους του κυβερνητικού μεγάρου, του Παλάτσο Κίτζι, για την καθιερωμένη ανταλλαγή χριστουγεννιάτικων ευχών.

«Παρά το ότι πολλοί δεν το πίστευαν, καταφέραμε να φάμε (το παραδοσιακό γλυκό) πανετόνε. . . αν εργασθούμε αποτελεσματικά, μπορούμε να φάμε και του χρόνου» το γλυκό αυτό, δήλωσε ο κεντροαριστερός πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, με τις δηλώσεις του αυτές ο Λέτα διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να παραμείνει πρωθυπουργός τουλάχιστον ως το τέλος του 2014 και την ολοκλήρωση της ιταλικής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε την πορεία μας, αν προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα», πρόσθεσε ο Λέτα.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και το χθεσινό μήνυμα του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο: απευθυνόμενος στους ανώτερους θερμικούς ιθύνοντες και στα πολιτικά κόμματα της χώρας, ζήτησε να δείξουν βούληση υπέρ των αναγκαίων συνταγματικών τροπολογιών. Αρχής γενομένης από την μεταρρύθμιση του εκλογικού συστήματος, ώστε να εγκριθεί ένας νόμος που να εγγυάται την δημιουργία πιο σταθερών πολιτικών συμμαχιών.