Η Τουρκία έχει παραδώσει από τον Ιούνιο 47 τόνους όπλων και πυρομαχικών στη συριακή εξέγερση, παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της, υποστηρίζει σήμερα η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» επικαλούμενη επίσημα έγγραφα της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

Μόνο κατά το μήνα Σεπτέμβριο, 29 τόνοι στρατιωτικού εξοπλισμού παραδόθηκαν σε οργανώσεις εχθρικές προς το καθεστώς της Δαμασκού, διευκρινίζει η εφημερίδα, η οποία βασίζεται σε στατιστικές από τη βάση στατιστικών δεδομένων των Ηνωμένων Εθνών για το εμπόριο εμπορευμάτων (Comtrade) και το Τουρκικό Ινστιτούτο Στατιστικών (Tuik).

Η ισλαμοσυντηρητική τουρκική κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζει την αντιπολίτευση στο καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, αρνούνταν ανέκαθεν πως προβαίνει σε παραδόσεις όπλων στους σύρους αντάρτες, παρά τις σχετικές πληροφορίες που έχουν δημοσιευθεί στο διεθνή Τύπο.

Ένας τούρκος διπλωμάτης, ο οποίος ερωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο, αρνήθηκε σήμερα να σχολιάσει το δημοσίευμα αυτό της Χουριέτ και αρκέσθηκε να επαναλάβει πως «η Τουρκία δεν παρέχει όπλα σε καμιά οργάνωση» των ανταρτών στη Συρία.

Ο διπλωμάτης αυτός, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, υπογράμμισε εξάλλου πως οι αριθμοί που αναφέρονται από την εφημερίδα μπορεί να αφορούν «όπλα που δεν έχουν στρατιωτική χρήση», όπως για παράδειγμα κυνηγετικές καραμπίνες.

Η Τουρκία υποστηρίζει ανοικτά τους αντάρτες εναντίον του συριακού καθεστώτος και φιλοξενεί στο έδαφός της περισσότερους από 600.000 πρόσφυγες από τη Συρία οι οποίοι έχουν διαφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα τους.