Στην Ελβετία, κοντά στην Λουκέρνη, βρίσκεται ένα βουνό το οποίο λέγεται Pilatus (Πιλάτος), φέρει δηλαδή το όνομα του Ρωμαίου που καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο στον σταυρό, επειδή εκεί κατέληξε η σορός του από τη Ρώμη. Αλλά είναι αλήθεια αυτό; Υπάρχει μικρή βεβαιότητα για τη ζωή του και κατά συνέπεια πολλοί θρύλοι.

Μήπως ονομάζεαι εσφαλμένα το τοπικό βουνό της Λουκέρνης Pilatus, ενώ θα έπρεπε να ονομάζεται έτσι ένα εξίσου εντυπωσιακό βουνό στη λίμνη της Γενεύης κοντά στη Λωζανη; Τουλάχιστον αυτό λέει ένας θρύλος. Βρίσκεται όμως πράγματι η σορός του στη λίμνη της Γενεύης όπως θρυλείται; Τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

Ο Πόντιος Πιλάτος καταδίκασε τον Ιησού σε θάνατο – και αργότερα αυτοκτόνησε. Σύμφωνα με τον μύθο. Διάφορες ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι επέστρεψε στη Ρώμη λίγα χρόνια μετά το θάνατο του Ιησού. Από τότε αγνοούνται τα ίχνη του. Τι συνέβη μετά την επιστροφή του;

O Όλιβερ Μπάουερ, καθηγητής θεολογίας στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης πρέπει να γνωρίζει, αφού έκανε σχετική έρευνα. Ο Πιλάτος πράγματι αυτοκτόνησε, λέει, αλλά όχι στη Λωζάνη, ήδη στη Ρώμη.

Οι Ρωμαίοι ήταν προληπτικοί, φοβόντουσαν ότι το πτώμα θα έφερνε δυστυχία. Έτσι ήθελαν να το ξεφορτωθούν. Πρώτη τους ενέργεια ήταν να ρίξουν το νεκρό σώμα του στον Τίβερη, αλλά αναδύθηκε ξανά στον ποταμό που διασχίζει τη Ρώμη. Αυτό αναφέρει ο Δομινικανός μοναχός Ιάκωβος ο Βαραγινός στο κείμενό του «Χρυσοί θρύλοι» του 13ου αιώνα. Μετά οι Ρωμαίοι μετέφεραν το πτώμα του και το βύθισαν στον ποταμό Ροδανό της Γαλατίας.

Επαναλήφθηκε όμως το ίδιο σενάριο: το σώμα επέπλεε και πάλι στην επιφάνεια του νερού. Έως ότου κατέληξε στη λίμνη της Γενεύης κοντά στη Λωζάνη. Εδώ τελειώνει η μεσαιωνική διήγηση. Άρα ισχύει ο θρύλος!

Όχι, λέει ο καθηγητής Όλιβερ Μπάουμ. Διότι σε άλλες πηγές συνάντησε τη συνέχεια της ιστορίας. Η σορός πράγματι επανεμφανίστηκε στη Λωζάνη, αλλά αναζητήθηκε και εκεί μια λύση για να το ξεφορτωθούν. Έτσι, το πτώμα  μεταφέρθηκε μακριά σε ένα βουνό με απότομες πλαγιές.

Ο θεολόγος θεωρεί εύλογο ότι πρόκειται για το σημερινό βουνό Pilatus (Πιλάτος) κοντά στη Λουκέρνη. Το πτώμα πετάχτηκε σε μια αλπική λίμνη και δεν επέπλευσε ξανά μέχρι σήμερα.

Επομένως οι κάτοικοι άνθρωποι της Λωζάνης δεν μπορούν να διεκδικήσουν το όνομα Pilatus, διότι απλούστατα ο Πιλάτος αναπαύεται αλλού. Στην Λουκέρνη. Και μάλιστα σύμφωνα με σχετική έρευνα ενός θεολόγους από την Λωζάνη….