Ανταμοιβή έως και 5.000 γιουάν (περίπου 640 ευρώ) σε όποιον βοηθήσει στη σύλληψη ταξιδιωτών που επιστρέφουν από τη Ρωσία και διασχίζουν παράνομα τη μεθόριο μεταξύ των δύο κρατών προσφέρει η επαρχία Χεϊλονγκζιάνγκ στη βορειοανατολική Κίνα, έπειτα από την ανησυχητική αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα.

Η επαρχία κατέγραψε σήμερα 79 νέα κρούσματα μεταξύ των ανθρώπων που έφθασαν εκεί από τη Ρωσία, αυξάνοντας τον αριθμό των εισαγόμενων κρουσμάτων σε 326. Οι επαρχιακές Αρχές ανακοίνωσαν χθες (13/04) μία αμοιβή 3.000 γιουάν σε όσους αναφέρουν παράνομες διελεύσεις στα σύνορα, η οποία θα φθάνει μέχρι τα 5.000 γιουάν, σε περίπτωση που οι παραβάτες συλληφθούν και παραδοθούν στις αρχές.

Όπως ανέφεραν οι τοπικές Αρχές, πρόκειται για μία «ενίσχυση της πρόληψης και της επιτήρησης των εισαγόμενων κρουσμάτων στην επαρχία».

Πολλά από τα εισαγόμενα κρούσματα στην επαρχία ανακαλύφθηκαν στην πόλη Σουϊφένχε, της οποίας οι 70.000 κάτοικοι βρίσκονται σε εγκλεισμό από την περασμένη εβδομάδα, μολονότι την ίδια ώρα ήρετο η απαγόρευση μετακίνησης στην πόλη Ουχάν, όπου είχε πρωτοεμφανισθεί η επιδημία. Η πόλη έχει μετατραπεί σε ένα από τα κύρια οδικά μεθοριακά περάσματα με τη Ρωσία, αφότου οι ρωσικές αρχές ανέστειλαν στα τέλη Μαρτίου τις διεθνείς αεροπορικές συνδέσεις. Η Σουϊφένχε έκλεισε στις 7 Απριλίου τα σύνορά της στους ταξιδιώτες, όχι όμως και στις μεταφορές εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, ένα προσωρινό νοσοκομείο έχει χτιστεί στην κοινότητα για να ξεκινήσει η λειτουργία του και εξειδικευμένοι γιατροί έφθασαν από όλη τη χώρα. Η Σουϊφένχε και η πρωτεύουσα της επαρχίας Χαρμπίν, επιβάλλουν πλέον καραντίνα 28 ημερών και υποχρεωτικούς διαγνωστικούς ελέγχους στις νέες αφίξεις.

Φοβούμενη μια νέα επιδημία, αφού είχε προλάβει το πρώτο κύμα της εξάπλωσης της Covid-19, που ξεκίνησε από τον Δεκέμβριο, η Κίνα απαγόρευσε από τα τέλη Μαρτίου πρακτικά σε όλους τους αλλοδαπούς να εισέρχονται στην επικράτειά της και μείωσε στο ελάχιστον τις διεθνείς πτήσεις. Τα περισσότερα κρούσματα προέρχονται από το εξωτερικό.

Η Ρωσία απαριθμεί μέχρι την Τρίτη (14/04) 21.102 κρούσματα κορονοϊού και 170 θανάτους. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, διέταξε να προετοιμασθεί η χώρα για «όλα τα σενάρια, ακόμη και τα πιο σοβαρά και τα πιο έκτακτα».

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Ζάο Λιτζιάν, προέτρεψε σήμερα τους τοπικούς αξιωματούχους στην Κίνα, αλλά και στη Ρωσία να «λάβουν τα απαραίτητα μέτρα» για να αποτρέψουν και να σταματήσουν την παράνομη διέλευση από τα σύνορα. Ο ίδιος τόνισε πως κατά τους υπολογισμούς περισσότεροι από 100.000 Κινέζοι βρίσκονται σήμερα στη Ρωσία.