Ισπανικό δικαστήριο καταδίκασε τρεις Βάσκους αυτονομιστές σε ποινές φυλάκισης 3.860 ετών έκαστο για μια βομβιστική επίθεση με τη χρήση παγιδευμένου αυτοκινήτου η οποία είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν 160 άνθρωποι το 2009.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στην Ισπανία, οι ποινές αυτές είναι οι βαρύτερες που έχουν επιβληθεί ποτέ για οποιαδήποτε ενέργεια διέπραξε η βασκική αυτονομιστική ένοπλη οργάνωση ETA. Στην πράξη πάντως η ισχύουσα νομοθεσία στην Ισπανία δεν επιτρέπει κανένα πρόσωπο που καταδικάζεται σε ποινή κάθειρξης να παραμένει στη φυλακή για διάστημα μεγαλύτερο των 40 ετών.

Οι Ντανιέλ Παστόρ, Ινίγο Θαπιραΐν και Μπεατρίς Ετσεμπαρία κρίθηκαν ένοχοι για 160 απόπειρες δολοφονίας και την ολοσχερή καταστροφή ενός στρατοπέδου της αστυνομίας στην πόλη Μπούργος της βόρειας Ισπανίας την 29η Ιουλίου 2009.

Τα μέλη της ETA χρησιμοποίησαν ένα φορτηγάκι παγιδευμένο με μια ποσότητα εκρηκτικών που υπερέβαινε τα 700 κιλά, που πυροδότησαν με χρονοδιακόπτη.

Η συγκεκριμένη επίθεση ήταν μια από τις μεγαλύτερες στις οποίες προέβη η ένοπλη βασκική αυτονομιστική οργάνωση πριν ανακοινώσει πως εγκαταλείπει τον ένοπλο αγώνα, τον Οκτώβριο του 2011.

Η εξέγερση της ETA με στόχο να εγκαθιδρυθεί ένα ανεξάρτητο βασκικό κράτος στοίχισε τη ζωή σε περίπου 850 ανθρώπους από το 1968.

Ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να αρχίσουν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την οργάνωση, εμμένοντας στην πάγια θέση του Λαϊκού Κόμματος ότι η ETA πρέπει να διαλυθεί.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.