Η τέταρτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί με στόχο την αποφυγή εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού ξεκινά σήμερα, Δευτέρα (13/4) στη Γερμανία. Σύμφωνα με την αρχική πρόβλεψη των ειδικών τα μέτρα θα ισχύουν μέχρι τις 19 Απριλίου αν και κανείς ακόμη δεν μπορεί να προβλέψει αν θα συνεχιστούν ή αν θα χαλαρώσουν.

Ήταν οπωσδήποτε μια Κυριακή του Πάσχα, που οι κάτοικοι στη Γερμανία θα τη θυμούνται για καιρό, όπως μεταδίδει σε σχετικό της ρεπορτάζ η Deutsche Welle. Παρά τις θερμοκρασίες που ξεπέρασαν σε ορισμένες περιοχές τις ανοιξιάτικες, οι πολίτες στην πλειοψηφία τους τήρησαν τα μέτρα αυτοπεριορισμού. Πολλοί έμειναν στο σπίτι, ή πήγαν βόλτες στα δάση, στις λίμνες και στους ποταμούς με τα πόδια ή το ποδήλατο.

Σε γενικές γραμμές οι αστυνομικές αρχές εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με τη συμπεριφορά των πολιτών, οι παραβιάσεις ήταν λίγες. Μόνο σε λίγες περιπτώσεις αναγκάστηκαν τα όργανα της τάξης να παρέμβουν, για παράδειγμα στη Βαυαρία, όπου το Σάββατο το βράδυ έγιναν πολλά κορονο-πάρτι. Ειδάλλως η συμπεριφορά των Γερμανών ήταν υποδειγματική. Τα πάρκα και οι χώροι πρασίνου και στο Βερολίνο ήταν γεμάτα, αλλά οι άνθρωποι τήρησαν την απόσταση του ενάμιση ή δύο μέτρων ανά δύο μεταξύ τους.

Οδικός χάρτης

Σήμερα ξεκίνησε η τέταρτη εβδομάδα των περιοριστικών μέτρων με προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης την Κυριακή 19 Απριλίου. Όμως κανείς δεν μπορεί να προβλέψει εάν τα μέτρα θα παραταθούν ή εάν θα χαλαρώσουν. Μεθαύριο Τετάρτη 15.04 η καγκελάριος Μέρκελ μαζί με τους τοπικούς πρωθυπουργούς των κρατιδίων θα πάρουν σε τηλεδιάσκεψη σχετικές αποφάσεις.

Την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος τοποθετήθηκε με μεγάλη προσοχή επί του θέματος. «Θέλουμε μια μέρα να επιτρέψουμε στην κανονική μας ζωή», είπε. Αρνήθηκε ωστόσο να δώσει πιθανές ημερομηνίες ή κριτήρια για πιθανή χαλάρωση μέτρων, αλλά παραδέχθηκε ότι γίνονται εσωτερικές σκέψεις. «Θα ήμασταν κακή κυβέρνηση εάν δεν κάναμε εντατικές σκέψεις, θα έλεγα μέρα- νύχτα».

Μεγάλη βαρύτητα δίνεται σε μελέτη της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών Leopoldina, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα σήμερα ή αύριο. Στην προηγούμενη οι επιστήμονες της Ακαδημίας συγκέντρωσαν την προσοχή τους σε τρία μέτρα που σχετίζονται με τη δημόσια υγεία και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε βαθμιαία επιστροφή της δημόσιας ζωής στην κανονικότητα: πρώτον, χρήση της μάσκας σε όλη την επικράτεια, δεύτερον, βραχυπρόθεσμη χρήση κινητών δεδομένων και τρίτον, αύξηση των δυνατοτήτων για διενέργεια τεστ.

Στα λίγα εικοσιτετράωρα που μεσολαβούν μέχρι την τηλεδιάσκεψη της Μέρκελ με τους πρωθυπουργός των 16 κρατιδίων ο πρωθυπουργός της Bόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ εμφανίζεται ως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής ενός προσεκτικού ανοίγματος. Στο πασχαλινό του μήνυμα που μεταδόθηκε χθες βράδυ από τη Δυτικογερμανική Ραδιοφωνία WDR θέλησε να προετοιμάσει τον πληθυσμό για «πολλά, μικρά και προσεκτικά βήματα». «Η ετοιμότητα παραίτησης (από την έξοδο) χρειάζεται προοπτική επιστροφής στην κανονικότητα. Χρειαζόμαστε έναν οδικό χάρτη, που θα μας δείξει τον δρόμο προς μια υπεύθυνη κανονικότητα» είπε ο Λάσετ.

Υπέρ και κατά

Η κυβέρνηση της Ρηνανίας-Βεστφαλίας ανέθεσε σε ομάδα εμπειρογνωμόνων αποτελούμενη από γιατρούς, νομικούς και οικονομολόγους, να καταρτίσουν προτάσεις και όρους για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Στον αντίποδα ο Βαυαρός πρωθυπουργός Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος εμφανίζεται αντίθετος προς το παρόν με τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων στο κρατίδιό του. Σε συνέντευξη στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο πρότεινε μάλιστα ότι το κοινό σχέδιο σταδιακής εξόδου θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του τις διαφορετικές συνθήκες σε τοπικό επίπεδο.

Αισιόδοξος ότι η Γερμανία ξεπέρασε καλά την πρώτη «δυναμική» του κορονοϊού εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. «Μέχρι εδώ τα καταφέραμε καλά μαζί»είπε στην Bild TV.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι μέχρι τέλος του Πάσχα, θα έχουμε ξεπεράσει μαζί την πρώτη δυναμική του και μετά θα ασχοληθούμε στο πώς θα επιστρέψουμε σταδιακά (στην καθημερινότητα)». Ο Σπαν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένους όρους για κλάδους της οικονομίας. «Εάν ορισμένοι κλάδοι της οικονομίας μας δείξουν ότι μπορούν να επιβάλουν υγειονομικούς κανόνες και τήρηση των αποστάσεων, τότε θα μπορούσε να ξεκινήσει η επιστροφή στην καθημερινότητα». Ο Φρίντριχ Μερτς, πρώην πρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανικών κομμάτων και υποψήφιος για την προεδρία στο Χριστιανοδημοκρατικό Kόμμα, αποκάλεσε «σημαντικό», να επιστρέψουν τα εργοστάσια όσο γίνεται πιο γρήγορα στον κανονικό ρυθμό εργασίας. Η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ από την πλευρά της πρότεινε ευρεία στήριξη από τις ένοπλες δυνάμεις πχ. στην ιχνηλάτηση κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά στα κρούσματα κορονοϊού είχαν ξεπεράσει χθες βράδυ τα 124.242, σύμφωνα με υπολογισμούς του ntv.de. Πρόκειται για 2.918 περισσότερα κρούσματα μέσα σε ένα 24ωρο. Την τελευταία φορά που αριθμός ήταν τόσο μικρός ήταν στις 22 Μαρτίου. Συνολικά έχουν χάσει τη ζωή του 2.834 άνθρωποι, το τελευταίο 24ωρο οι νεκροί ήταν 145. Ως θετικό στοιχείο εκτιμάται ότι ο αριθμός των ιαθέντων φτάνει τους 60.200 σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ. Πάντως εικάζεται ότι οι αριθμοί είναι πολύ μεγαλύτεροι, επειδή λόγω του Πάσχα υπήρχαν καθυστερήσεις στην αποστολή στοιχείων από τα κρατίδια.