Μακριά από το Χόλιγουντ, τα γρήγορα αυτοκίνητα και τον χαρακτηρισμό του sex symbol, ο Πολ Γουόκερ είχε και ένα ακόμα πεδίο δραστηριότητας, άγνωστο σχεδόν σε όλους: είχε αφοσιωθεί στην αρωγή των ανθρώπων που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές σε όλο τον κόσμο.

«Αφήνει σημαντική κληρονομιά», είπε στη Daily Mail ο JD Dorfman, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Reach Out World Wide» που εργαζόταν μαζί με τον 40χρονο ηθοποιό που σκοτώθηκε το Σάββατο σε τροχαίο δυστύχημα.

«Αν υπάρχει κάτι καλό μέσα σε όλα αυτά, είναι που θα κάνουμε γνωστή την οργάνωση του Πολ, είναι κάτι που θα ήθελε», δήλωσε συντετριμμένος ο πατέρας του.

Την τελευταία τριετία, ο Πολ είχε ταξιδέψει στην Αϊτή, τη Χιλή και την Αλαμπάμα προσφέροντας κάθε είδους βοήθεια, προς μεγάλη έκπληξη των ντόπιων και σε πλήρη άγνοια των θαυμαστών του.

Ο Πολ ίδρυσε την οργάνωση το 2010, δεν είχε καν σκοπό να γίνει κάτι μεγάλο, απλά ήταν γι’ αυτόν η αρχή για να προσφέρει σε ανθρώπους που το είχαν ανάγκη, εξηγεί ο Dorfman.

«Σήκωνε το τηλέφωνο και ξεσήκωνε γιατρούς, νοσοκόμες, ειδικούς και έφτιαχνε μια ομάδα που θα έτρεχε να βοηθήσει. Η Αϊτή μετά το σεισμό του 2010 ήταν η πρώτη αποστολή», προσθέτει. «Έφτιαξε μια ομάδα, όλοι εθελοντές. Χρησιμοποίησε τις επαφές του για να βρει ελικόπτερο, τους παρέλαβε από την πρωτεύουσα για να τους πάει σε μία απομακρυσμένη περιοχή και να στήσουν εκεί μια κλινική. Χρειάστηκαν 34 ώρες για να φτάσουν. Ο Πολ έκανε τα πάντα, βοηθούσε παιδιά με σπασμένα πόδια, σε τσεκ απ, ακόμα και σε εγχειρήσεις. Δύο μήνες μετά ακολούθησε η Χιλή και ο σεισμός εκεί. Χρησιμοποίησε την επιρροή του για να φτιάξει ένα νοσοκομείο στην παραλία. Ήμαστε η μόνη ομάδα που έφτασε σε εκείνο το μικρό χωριό, οι ντόπιοι δεν το πίστευαν. Ο Πολ δούλευε εξίσου ή και πιο σκληρά από όλους».

Μετά την Αϊτή και τη Χιλή ο Πολ ήθελε να ισχυροποιήσει την οργάνωση η οποία μετακόμισε από ένα γραφείο με ένα μικρό δωμάτιο σε μεγαλύτερες εγκαταστάσεις.

«Μια μικρή ιδέα με μεγάλα όνειρα», λέει ο JD. «Δεν είχαμε ποτέ εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, όλα γίνονταν σε εθελοντική βάση. Ο Πολ είχε ανθρώπους στους οποίους τηλεφωνούσε και έλεγε: ‘Παράτα ό,τι κάνεις, πρέπει να με βοηθήσεις’. Και το έκαναν!»

Ο JD άρχισε να δουλεύει με τον Πολ στην Αλαμπάμα που επλήγη από ανεμοστρόβιλο το 2011. «Κάποιοι είχαν παγιδευτεί στα σπίτια τους, άλλα σπίτια είχαν καταστραφεί εντελώς. Ο Πολ πήγε εκεί χωρίς φανφάρες και ξόδεψε χιλιάδες δολάρια για τον εξοπλισμό που θα άνοιγε δρόμο μέσα στα ερείπια. Αυτός ήταν ο Πολ. Έκανε τα πάντα, δεν ήθελε καθόλου δημοσιότητα. Στην πρώτη γραμμή, ενέπνεε τους ανθρώπους που νόμιζαν πως κανείς στον κόσμο δεν νοιάζεται γι’ αυτούς. Ο Πολ νοιαζόταν…».

Βλέποντας τις προσπάθειες του Πολ η εταιρεία Stihl δώρισε 50.000 δολάρια για το έργο του. Αλλά ακόμα κι αυτή δεν ήταν αρκετή.

«Όταν χτυπήθηκαν οι Φιλιππίνες, τον περασμένο μήνα, δεν είχαμε λεφτά για να πάμε, ξέραμε πως θα ήταν πολύ ακριβά γιατί οι άνθρωποι χρειάζονταν εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό. Αλλά τον Πολ δεν τον ένοιαζε, κάλυψε το χρηματοδοτικό κενό και έφτιαξε μια ομάδα μόλις δύο μέρες μετά. Ήταν ό,τι χειρότερο είχα δει. Ο Πολ ξόδεψε εκατομμύρια, δεν θα έκανε αλλιώς. Πλήρωσε για όλα».

Η οργάνωση δουλεύει και σε τοπικό επίπεδο, στις ΗΠΑ, βοηθώντας ανθρώπους που το έχουν ανάγκη. Πριν σκοτωθεί ο Πολ εργαζόταν ώστε όλα τα φτωχά παιδιά στο Λος Άντζελες να λάβουν ένα δώρο για τα Χριστούγεννα.
«Μαζεύαμε παιχνίδια και αρχίσαμε να τα διανέμουμε σε οργανώσεις ή να βρίσκουμε καταφύγια που ξέραμε πως οι άνθρωποι χρειάζονταν βοήθεια. Τέτοια ήταν η επίδραση που ασκούσε ο Πολ που πέρσι είχαμε περισσότερους εθελοντές από όσους χρειαζόμασταν και χρειάστηκε να διώξω κόσμο!», συνεχίζει ο συνεργάτης του.

«Η οργάνωση βοήθησε και στην περίπτωση των 19 πυροσβεστών που έχασαν τη ζωή τους στην Αριζόνα, στις φωτιές του Σεπτεμβρίου. Ο Πολ άρχισε μια εκστρατεία… αλληλογραφίας. Έγραψε στις οικογένειες όλων των πυροσβεστών καλώντας και άλλους ανθρώπους να εκφράσουν στις συντετριμμένες οικογένειες την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη τους για το έργο των πυροσβεστών».

Κι όλα αυτά χωρίς ποτέ να κομπάσει για τη δουλειά αυτή είτε στα μέσα ενημέρωσης είτε ακόμα και στους γνωστούς του.

«Δεν ήθελε η οργάνωση να είναι συνδεδεμένη με το όνομά του, δεν ήθελε δημοσιότητα και ήθελε όλοι να ξεχάσουν πως εκείνος ήταν ο ιδρυτής. Χάσαμε έναν αδελφό σε εκείνο το τροχαίο, είμαστε όλοι δεμένοι για μια ζωή. Όταν βλέπεις ανθρώπους να χάνουν τα πάντα, αυτός ο δεσμός κρατά για μια ζωή. Δεν ήταν απλά ένας συνεργάτης, ο άνθρωπος που υπέγραφε τις επιταγές. Ήταν στην πρώτη γραμμή», κατέληξε ο JD.