Η πόλη-φρούριο Ζαχάρα ντε λα Σιέρα στη νότια Ισπανία είναι γνωστή για το γεγονός ότι πάντα αποτελούσε «σκληρό καρύδι» απέναντι στον οποιοδήποτε επίδοξο κατακτητή. Μαυριτανοί και Χριστιανοί πολέμησαν έντονα για τον έλεγχό της κατά τα μεσαιωνικά χρόνια, ενώ το 1812 καταλήφθηκε από τους Γάλλους. Σκαρφαλωμένη στους λόφους της Ανδαλουσίας, πλέον αντέχει σε ακόμη έναν εχθρό που προς το παρόν δεν την έχει… αλώσει: τον κορονοϊό.

Μέχρι στιγμής η Ζαχάρα ντε λα Σιέρα κρατά τον φονικό ιό εκτός των τειχών. Η πόλη έκλεισε τις πόρτες της στον έξω κόσμο στις 14 Μαρτίου, όμως και οι 1.400 κάτοικοι της παραμένουν υγιείς, παρά το γεγονός ότι η Ισπανία αυτήν τη στιγμή ζει ένα μεγάλο δράμα, καθώς σύμφωνα με την τελευταία καταγραφή τα κρούσματα είναι 117.710 και οι νεκροί 10.935.

«Βρισκόμαστε στην τρίτη βδομάδα της εξάπλωσης και νομίζω ότι αυτό είναι θετικό σημάδι…», δήλωσε στο CNN ο 40χρονος δήμαρχος της πόλης, Σαντιάγο Γκαλβάν, ο οποίος έδωσε εντολή να κλείσουν οι τέσσερις από τις πέντε πύλες, την ημέρα που η Ισπανία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Η απόφασή του ελήφθη με την απόλυτη υποστήριξη των κατοίκων και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων. Ένας στους τέσσερις είναι άνω των 65 ετών και ο Οίκος Ευγηρίας της πόλης φιλοξενεί 30 άτομα. Κάτι που σημαίνει ότι εάν ο κορονοϊός περάσει τα τείχη, τότε θα υπάρξει σημαντικό ζήτημα.

Τα μέτρα που έλαβαν στην πόλη ιστορικό μνημείο

Η Ζαχάρα ντε λα Σιέρα έχει χαρακτηριστεί εθνικό ιστορικό μνημείο. Σε απόσταση μίας ώρας με το αυτοκίνητο από τη Σεβίλλη, ήταν από τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ανδαλουσίας και τις πρώτες ημέρες της εφαρμογής των μέτρων, πολλοί Γάλλοι και Γερμανοί τουρίστες βρέθηκαν μπροστά σε κλειστές πύλες.

Η είσοδος στην πόλη γίνεται μέσω της μοναδικής πύλης που παραμένει ανοιχτή και φυλάσσεται από έναν αστυνομικό, ενώ δύο άνδρες με προστατευτικές στολές απολυμαίνουν σχολαστικά τα διερχόμενα οχήματα. Ντυμένοι με προστατευτικές στολές, οι οποίες χρησιμοποιούνται στο μάζεμα της ελιάς, πλένουν τα αυτοκίνητα με διάλυμα νερού και χλωρίνης και υποχρεώνουν τους οδηγούς να τα περάσουν πάνω από ειδικά σημεία για να απολυμανθούν και τα λάστιχα.

Παρόμοια μέτρα εφαρμόζονται και εντός πόλης. Κάθε Δευτέρα και Πέμπτη, στις 17:30 (τοπική ώρα), ομάδα δέκα κατοίκων απολυμαίνει ψεκάζοντας όλους τους δρόμους, τις πλατείες και τις εξωτερικές όψεις όλων των κτηρίων.

Μία τοπική επιχείρηση πληρώνει δύο γυναίκες για να διανέμουν κατ’ οίκον τρόφιμα, φάρμακα και είδη πρώτης ανάγκης στους κατοίκους της πόλης, προκειμένου εκείνοι να αποφεύγονται όσο το δυνατόν οι μετακινήσεις και ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Γυναικών μαγειρεύει για εκείνους που δεν μπορούν να το κάνουν μόνοι τους και φροντίζει και για παροχή κάθε άλλου είδους βοήθειας που μπορεί να χρειαστούν.

Τέλος, στη Ζαχάρα ντε λα Σιέρα κυκλοφορούν το σούρουπο και δύο αυτοκίνητα, εξοπλισμένα με φωτάκια και μουσική, τα οποία καλούν τα παιδιά να βγουν στα μπαλκόνια και τους προαύλιους χώρους των σπιτιών τους, να χορέψουν και να τραγουδήσουν μαζί τους.