Αυστηρή προειδοποίηση πως θα… πυροβολούνται όσοι παραβιάζουν το lockdown λόγω κορονοϊού στις Φιλιππίνες απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας Ροντρίγκο Ντουτέρτε.

Όπως μεταδίδει το Reuters, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο Ντουτέρτε τόνισε πως είναι ζωτικής σημασίας όλοι να συνεργάζονται και να τηρούν τα μέτρα της καραντίνας κατ’ οίκον, καθώς οι αρχές προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να στηρίξουν το εύθραυστο σύστημα υγείας της χώρας. 

Στις Φιλιππίνες έχουν καταγραφεί 96 θάνατοι από κορονοϊό και 2.311 κρούσματα, σχεδόν όλα τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

«Η κατάσταση χειροτερεύει. Οπότε σας μιλώ για άλλη μία φορά για τη σοβαρότητα του προβλήματος και πρέπει να ακούσετε» είπε ο Ντουτέρτε.

 «Οι εντολές μου στην αστυνομία και τον στρατό είναι, αν υπάρξει πρόβλημα και υπάρξει κάποια περίπτωση που κάποιος αντιστέκεται και οι ζωές σας κινδυνεύουν, σκοτώστε τους. Κατανοητό; Νεκροί. Αντί να προκαλέσετε προβλήματα εγώ θα σας θάψω». 

Η δήλωση Ντουτέρτε έγινε έπειτα από ρεπορτάζ για αναταραχή και πολλές συλλήψεις την Τετάρτη σε φτωχή γειτονιά της Μανίλα, μεταξύ διαδηλωτών που διαμαρτύρονταν για την παροχή τροφίμων από την κυβέρνηση.

Οργή υπάρχει και στην ιατρική κοινότητα για το κοινωνικό στίγμα και τα περιστατικά κακομεταχείρισης και διακρίσεων σε βάρος εργαζόμενων σε νοσοκομεία, τα οποία ο Ντουτέρτε ζήτησε να σταματήσουν.

Ο επικεφαλής της Αστυνομίας πάντως είπε πως οι αστυνομικοί κατάλαβαν πως ο Ντουτέρτε ήθελε να δείξει πόσο σοβαρά παίρνει το θέμα της δημόσιας τάξης και πως κανείς δεν θα πυροβολούσε κανέναν.