Επίσημη εντολή πτήσης στην Γκόμα, στο ανατολικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, έδωσε σήμερα ο ΟΗΕ για το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφους που χρησιμοποιεί μια αποστολή του διεθνούς οργανισμού, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το αεροσκάφος αυτό, ιταλικής κατασκευής, απογειώθηκε στις 12:01 ώρα Ελλάδος από το αεροδρόμιο της Γκόμα, που είναι η πρωτεύουσα της επαρχίας του Βορείου Κίβου, στο πλαίσιο παρουσίασης που έγινε στους δημοσιογράφους παρουσία του επικεφαλής των επιχειρήσεων διατήρησης της ειρήνης του ΟΗΕ Ερβέ Λαντσούς και πολλών διπλωματών.

Η Αποστολή του ΟΗΕ για την Σταθεροποίηση στην ΛΔ Κονγκό (Monusco) διαθέτει προς το παρόν δύο αεροσκάφη αυτού του είδους.

Σύμφωνα με στρατιωτικό ειδικό στην Κινσάσα, τα δύο μη επανδρωμένα αυτά αεροσκάφη άρχισαν χθες δοκιμαστικές πτήσεις.

Τα αεροσκάφη αυτά, τα οποία δεν φέρουν οπλισμό και χρησιμεύουν αποκλειστικά για αναγνωριστικές αποστολές, θα επιτρέψουν στους κυανόκρανους την επίβλεψη της επαρχίας του Βορείου Κίβου, όπου δρουν δεκάδες ένοπλες ομάδες. Η εντολή της Monusco είναι να τις εξουδετερώσει.

Επίσης αυτά θα διασφαλίσουν τον έλεγχο της μεθορίου μεταξύ της ΛΔ Κονγκό και των δύο γειτονικών της χωρών στην επαρχία του Βορείου Κίβου, την Ουγκάντα και την Ρουάντα, αποτρέποντας τις δύο αυτές χώρες να προσφέρουν την υποστήριξή τους σε ορισμένες πολιτοφυλακές της ΛΔ Κονγκό.

Μεταγενέστερα η Monusco αναμένεται να παραλάβει πέντε μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατασκευής της Selex ES, θυγατρικής του ιταλικού ομίλου αεροναυπηγικής και άμυνας Finmeccanica, και θα είναι σε θέση από τον Μάρτιο να διαθέτει μέσα για την αεροπορική επίβλεψη της περιοχής όλο το 24ωρο.