Η Σούζαν Ράις,σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Λευκός Οίκος βρίσκεται στο Αφγανιστάν από το Σάββατο και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι.

Η Ράις «θα συναντηθεί με τον πρόεδρο έπειτα από αίτημά του», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας Πάτρικ Βεντρέλ.

Η Ράις θα παραμείνει στο Αφγανιστάν μέχρι την Τρίτη και θα συναντηθεί με «αφγανούς αξιωματούχους» και αμερικανούς στρατιώτες, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της μια άλλη εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, η Κέιτλιν Χέιντεν.

«Το Αφγανιστάν παραμένει μια από τις προτεραιότητες των ΗΠΑ όσον αφορά την εθνική ασφάλεια», πρόσθεσε η Χέιντεν.

Η Ράις θα συναντηθεί «με στρατιώτες, διπλωμάτες και στελέχη κατασκευαστικών εταιρειών με θέμα τις προσπάθειές μας, καθώς φτάνουμε στο τέλος της στρατιωτικής μας αποστολής στο τέλος του 2014 και ενώ εξακολουθούμε να ενισχύουμε το Αφγανιστάν ώστε να διασφαλίσουμε ότι θα μπορέσουμε να προσφέρουμε στον πληθυσμό ασφάλεια, θεσμούς και προοπτική για το μέλλον», σημείωσε η ίδια.

Χθες Κυριακή εγκρίθηκε από τη Λόγια Ζίργκα (παραδοσιακή συνέλευση) η συμφωνία ασφαλείας μεταξύ του Αφγανιστάν και των ΗΠΑ, η οποία αφορά στην παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στη χώρα μετά την απόσυρση των 75.000 στρατιωτών του ΝΑΤΟ στο τέλος του 2014.

Την Πέμπτη, στην έναρξη της συνεδρίασης της Λόγια Ζίργκα, ο Καρζάι προκάλεσε έκπληξη όταν ανακοίνωσε ότι η συμφωνία θα υπογραφεί μετά τις αφγανικές προεδρικές εκλογές στις 5 Απριλίου 2014.