Κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις στην Ταϊλάνδη με στόχο την ανατροπή της πρώτης γυναίκας πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας Γινγκλούκ Σιναουάτρα. Χίλιοι διαδηλωτές κατέλαβαν το υπουργείο Οικονομικών ενώ άλλοι τετρακόσιοι  έχουν συγκεντρωθεί έξω από την Υπηρεσία Δημοσίων Σχέσεων που είναι παράρτημα του πρωθυπουργικού γραφείου και υπεύθυνη για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Εκεί στεγάζεται το Ράδιο Ταϊλάνδη, ο σταθμός ο οποίος μεταδίδει ειδήσεις στα αγγλικά και στην ταϊλανδική γλώσσα.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν τον περασμένο μήνα, πυροδοτήθηκαν από ένα νομοσχέδιο περί αμνηστίας, το οποίο υποστήριξε η κυβέρνηση και το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για την επιστροφή στη χώρα του αδελφού της Γινγκλούκ, του ανατραπέντος πρώην πρωθυπουργού Θαξίν Σιναουάτρα, χωρίς να εκτίσει την διετή ποινή φυλάκισης για διαφθορά στην οποία καταδικάστηκε το 2008.

Χιλιάδες διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς 12 κυβερνητικά κτίρια στην πρωτεύουσα Μπανγκόκ με αίτημα την απομάκρυνση της πρωθυπουργού από την εξουσία.

Λίγο μετά την έφοδό τους στο υπουργείο Οικονομικών, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση στο κτίριο, σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα του Reuters.

Για δεύτερη ημέρα, περισσότεροι από 30.000 διαδηλωτές κρατώντας σφυρίχτρες και λουλούδια έκαναν πορείες σε ολόκληρη την πρωτεύουσα και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Φύγετε!» κατευθύνθηκαν προς 13 κυβερνητικά κτίρια.

Η πρωθυπουργός, πάντως, απέκλεισε την όποια πιθανότητα παραίτησής της ή επικείμενης διάλυσης του κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα The Nation και τόνισε ότι η κατάληψη του υπουργείου Οικονομικών από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές σήμερα υπάρχει κίνδυνος να πλήξει την εμπιστοσύνη των επενδυτών και να υπονομεύσει τον τουρισμό.

Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν από τα οδοφράγματα της αστυνομίας και τους χιλιάδες αστυνομικούς που είχαν επιστρατευθεί για να τους εμποδίσουν να πλησιάσουν το κτίριο όπου συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο.

«Αύριο θα καταλάβουμε όλα τα υπουργεία για να δείξουμε στο καθεστώς του Θαξίν ότι δεν διαθέτει καμία πλέον νομιμότητα για τη διακυβέρνηση της χώρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ηγέτης των διαδηλωτών Σουθέπ Θαουξουμπάν, ο οποίος κάλεσε σήμερα τους διαδηλωτές να καταλάβουν τα κυβερνητικά κτίρια και να ζητήσουν από τους δημόσιους υπαλλήλους να σταματήσουν να εργάζονται ως ένδειξη ανυπακοής προς την κυβέρνηση.

Ο ανατραπείς πρωθυπουργός Θαξίν Σιναουάτρα είναι ντε φάκτο ηγέτης του κόμματος Φέου Τάι που κυβερνά τη χώρα και θεωρείται ο πιο αμφιλεγόμενος πολιτικός στην Ταϊλάνδη.

Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της πρωθυπουργού και σημαντικών υπουργών, η οποία θα συζητηθεί αύριο στη Βουλή.