Ανεξέλεγκτες διαστάσεις λαμβάνει η κρίση στις σχέσεις Αυστραλίας-Ινδονησίας μετά από τις αναφορές για παρακολούθηση του ινδονήσιου προέδρου από αυστραλιανές μυστικές υπηρεσίες.

Ο αξιωματούχος του κυβερνώντος Φιλελεύθερου κόμματος Μαρκ Τέξτορ (υπεύθυνος στρατηγικής και δημοσκοπήσεων) υποχρεώθηκε να ζητήσει συγγνώμη γιατί χθες μέσα από το twitter του ανέφερε πως «κάποιος που μοιάζει με φιλιπινέζα πορνοστάρ του 1970 και έχει ανάλογο ήθος απαιτεί να του ζητήσουμε συγγνώμη».

Ο Τέξτορ αρνήθηκε ότι αναφερόταν στον υπουργό Εξωτερικών της Ινδονησίας, στη συνέχεια, όμως, ζήτησε συγγνώμη «από τους ινδονήσιους φίλους» σημειώνοντας πως «το twitter δεν είναι για διπλωματία».

Τόσο το Εργατικό κόμμα όσο και οι Πράσινοι καταδίκασαν το αρχικό σχόλιο του κ. Τέξτορ λέγοντας πως επιδεινώνει τις σχέσεις με την Ινδονησία.

Νωρίτερα οι ιστοσελίδες της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Αστυνομίας και της Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκαν επίθεση από κάποιον ανώνυμο χάκερ που υποστήριξε ότι ήταν «απάντηση στην κατασκοπεία των Αυστραλών σε βάρος της Ινδονησίας».

Χθες, η Ινδονησία πάγωσε τις διπλωματικές της σχέσεις με την Αυστραλία, θεωρώντας ελλιπή την ανταπόκριση της αυστραλιανής κυβέρνησης στην ενόχλησή της μετά από τις αναφορές για παρακολούθηση του ινδονήσιου προέδρου και υπουργών της χώρας.

Η Τζακάρτα ανέφερε ότι θα αναστείλει τη στρατιωτική συνεργασία με την Αυστραλία, την ανταλλαγή πληροφοριών και τη συνεργασία στο θέμα των αιτούντων άσυλο. «Είναι σαφές πως πρόκειται για λογικό βήμα» είπε ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουνογιόνο.

Η Τζακάρτα, σημείωσε, «επιθυμεί την αποκατάσταση των καλών διμερών σχέσεων» όταν επιλυθεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ο πρέσβης στην Καμπέρα είχε ήδη ανακληθεί.

Η Ινδονησία επιμένει ότι η Αυστραλία δεν έχει δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τις αναφορές στα ΜΜΕ σύμφωνα με τις οποίες, βάσει των εγγράφων του Έντουαρντ Σνόουντεν, οι αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών κρυφάκουγαν τον πρόεδρο της Ινδονησίας, τη σύζυγό του και υπουργούς της κυβέρνησής του.

Για την ώρα ο αυστραλός πρωθυπουργός, Τόνι ‘Αμποτ, αρνείται να ζητήσει συγγνώμη και λέει ότι επιθυμεί άριστες σχέσεις με την Ινδονησία, συμπληρώνοντας πως «όλες οι χώρες συλλέγουν πληροφορίες».

Η Καμπέρα φέρεται να είχε παγιδεύσει τα τηλέφωνα του ινδονήσιου προέδρου Σουσίλο Μπαμπάγκ Γιουντογιόνο, της συζύγου του, στενών του συνεργατών, όπως επίσης του αντιπροέδρου και άλλων ανώτατων αξιωματούχων.

Η επιχείρηση Γιουντογιόνο, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, που επικαλούνται στοιχεία «από το θησαυροφυλάκιο» του Έντουαρντ Σνόουντεν, φέρεται να τέθηκε σε εφαρμογή από τις αυστραλιανές υπηρεσίες ασφαλείας τον Αύγουστο του 2009.

«Οι αυστραλιανές υπηρεσίες πληροφοριών παρακολουθούσαν τις συνδιαλέξεις που είχε ο ινδονήσιος πρόεδρος μέσω του κινητού του επί δύο εβδομάδες τον Αύγουστο του 2009, όταν πρωθυπουργός της Αυστραλίας ήταν ο Εργατικός Κέβιν Ραντ», σύμφωνα το αυστραλιανό δίκτυο ABC.

Αυστραλιανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, θέλοντας να χαμηλώσουν τους τόνους, δηλώνουν στα διεθνή ΜΜΕ ότι «οι κατηγορίες βαρύνουν επιλογές της προηγούμενης κυβέρνησης», χαρακτηρίζοντας τις επιχειρήσεις των υπηρεσιών ασφαλείας όχι «κατασκοπία», αλλά «έρευνα, με στόχο να χρησιμοποιούνται οι πληροφορίες για το δημόσιο καλό».