Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τόνισε πως οι δημοτικές εκλογές στο Κόσοβο ήταν επιτυχείς και «έκλεισαν την πόρτα» της διχοτόμησης ή της ομοσπονδιοποίησής του.

Οι εκλογές απέδειξαν ότι το μποϊκοτάζ στο βόρειο Κόσοβο δεν πέτυχε και επίσης αποτέλεσαν «σοβαρή δοκιμασία για τα αποτελέσματα του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας» το 2013, χρονιά την οποία χαρακτήρισε ιστορική λόγω της ένταξης της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και της υπογραφής της συμφωνίας των Βρυξελλών.

Ο Χασίμ Θάτσι, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία παρουσιάστηκε η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την κατάσταση στο Κόσοβο, επισήμανε ότι ο ίδιος και η κυβέρνησή του πιστεύουν ότι η διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών ήταν «στιγμή στροφής στις διεθνοτικές σχέσεις στο Κόσοβο».

Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν πηγή έμπνευσης για όλους τους πολίτες του Κοσόβου, δήλωσε ο κ. Θάτσι τονίζοντας ότι το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 50% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων και ότι «για πρώτη φορά διεξήχθησαν σε όλη την επικράτεια του Κοσόβου και για πρώτη φορά συμμετείχαν όλες οι κοινότητες».

Στις εκλογές κυριάρχησαν «υψηλό πολιτικό κλίμα και πολιτισμός» και ό,τι πρόβλημα υπήρξε ήταν μόνο σε τρία εκλογικά κέντα στη βόρεια Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα. Κατά την άποψή του, σημειώθηκαν μόνο «μεμονωμένα επεισόδια» που προκλήθηκαν από Σέρβους εξτρεμιστές.

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου εκτίμησε ότι και οι επαναληπτικές εκλογές στις 17 Νοεμβρίου σε τρία εκλογικά κέντρα της βόρειας Κόσοβσκα Μιτρόβιτσα ήταν επιτυχείς.

Την 1η Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί ο δεύτερος γύρος των εκλογών σε 24 δήμους, ανέφερε και υπογράμμισε ότι η μελλοντική Ένωση σερβικών δήμων θα είναι εναρμονισμένη με τους νόμους του Κοσόβου, δεν θα έχει εκτελεστικές και νομοθετικές εξουσίες και δεν θα αντικαθιστά τις αρμοδιότητες των δήμων.