Με επιτυχία εκτοξεύθηκε ένας πύραυλος Minotaur 1 της NASA, ο οποίος «έστειλε» στο διάστημα συνολικά 29 δορυφόρους, ένας εκ των οποίων, μάλιστα, κατασκευάστηκε από μαθητές του τεχνολογικού και επιστημονικού λυκείου Τόμας Τζέφερσον της πολιτείας Βιρτζίνια. Η εκτόξευση του πυραύλου πραγματοποιήθηκε στο κέντρο Ουάλοπς Άιλαντ, στην πολιτεία της Βιρτζίνιας. Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός δορυφόρων εκτοξεύεται στο διάστημα με έναν μόνο πύραυλο.

Ο δορυφόρος των μαθητών ονομάζεται TJ3Sat. Οι μαθητές βασίστηκαν σε εξαρτήματα από «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα προκειμένου να ολοκληρώσουν τον μικρο-δορυφόρο τους, διαστάσεων 10 Χ 10 Χ 12 εκατοστά και βάρους μόλις 890 γραμμαρίων. Συγκεκριμένα, χρησιμοποίησαν κάμερες υψηλής ανάλυσης, επεξεργαστές αλλά και λειτουργικά GPS από smartphones.

«Παλιά, τα παιδιά μεγαλώνοντας ήθελαν να γίνουν αστροναύτες. Νομίζω ότι πλέον βλέπουμε τους νέους να εξελίσσονται σε κατασκευαστές διαστημικών σκαφών» δήλωσε ο Άντριου Πέτρο, επικεφαλής του προγράμματος για τη νανο-διαστημική τεχνολογία της NASA.